Demissionair premier Rutte: "We zijn op weg naar betere tijden"

FLEVOLAND • Di 23 februari 2021 | 19:22 • Dinsdag 23 februari 2021 | 19:22

Volgens demissionair premier Mark Rutte zijn we in de coronacrisis langzamerhand op weg naar betere tijden. Daarom kondigde hij dinsdagavond een aantal versoepelingen van de huidige maatregelen aan. Hij waarschuwde ervoor dat de overheid wel een risico neemt door dat te doen.

"We doen hiermee iets heel spannends, zo voel ik dat ook zelf. Verruiming is niet gratis en ook niet onomkeerbaar." Rutte zei herhaaldelijk dat het gedrag van alle Nederlanders nu van cruciaal belang is. Als de cijfers weer oplopen kan de overheid weer nieuwe maatregelen instellen.

De demissionair premier en demissionair minister Hugo de Jonge hebben dinsdagavond gezegd dat over acht dagen alle contactberoepen weer zijn toegestaan. Alleen sekswerkers mogen nog niet beginnen.

Kappers die weer aan de slag gaan, moeten wel een mondkapje dragen. Ook moeten ze van tevoren een gezondheidscheck houden bij hun klanten. Dat gaat via het beantwoorden van een paar vragen. Ook chiropractors, pedicures, rij-instructeurs en masseurs mogen vanaf 3 maart weer aan de slag. Onder meer fysiotherapeuten, tandartsen en dierenartsen waren al open.

Middelbare scholen weer open
Naast de versoepeling voor de basisscholen twee weken geleden, gaan vanaf 1 maart ook de middelbare scholen deels open. Volgens Rutte is het de regel dat leerlingen minimaal 1 dag per week naar school gaan. Als vaker mogelijk is, dan wordt dit ook toegestaan. Het mbo gaat ook gedeeltelijk weer open. Daar mogen leerlingen straks 1 dag per week op school aanwezig zijn. In alle schoolgebouwen moet 1,5 meter afstand gehouden worden, met uitzondering van het speciale onderwijs.

Wanneer een leraar of leerling positief is getest, moet iedereen die langer dan een kwartier dichter dan 1,5 meter in de buurt is geweest in quarantaine.

Sport en winkels
Teamsporten voor jongeren en volwassenen tot 27 jaar worden vanaf 3 maart ook weer toegestaan. Het advies om thuis één bezoeker te ontvangen, blijft in stand. Sportscholen en de buitenschoolse opvang blijven gesloten.

Naar de winkel gaan wordt vanaf volgende weer beperkt mogelijk. Een jas of een paar schoenen passen kan dan weer. Voorwaarde is dat in een winkel niet meer dan twee klanten per verdieping aanwezig zijn. Aanmelden voor een winkelbezoek moet minimaal 4 uur van tevoren.

Winkeliersvereniging INretail pleit al langer voor het openen van de winkels. De detailhandel heeft het zwaar. Volgens de organisatie staan in de sector landelijk 50.000 banen op de tocht.

Avondklok
De avondklok wordt verlengd tot 15 maart. Op 8 maart wordt bekendgemaakt of hij opnieuw verlengd wordt. Het wordt nog apart besproken of de maatregel ook gaat gelden tijdens de verkiezingen. Die zijn op 17 maart.

Eerste besmetting een jaar geleden
Deze week is het een jaar geleden dat de eerste coronabesmetting officieel werd vastgesteld bij een man uit het Brabantse Loon op Zand. Sinds die dag op 27 februari 2020, zijn er vijftig persmomenten gehouden over Covid-19, de gevolgen en de coronamaatregelen. Dinsdagavond was de 51e persconferentie over het onderwerp.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel