Kilo's oude munten voor goed doel: "Monopoly is er niks bij"

SWIFTERBANT • Za 27 februari 2021 | 12:57 • Zaterdag 27 februari 2021 | 12:57

Lions Flevoland heeft stapels exotische en ongeldige munten gekregen voor het bekostigen van staaroperaties in derdewereldlanden. Het geld is voornamelijk opgehaald in Swifterbant, weegt samen 17 kilo en is afkomstig uit meer dan 70 landen.

"Bizar gewoon", vertelt coördinator Luuk Hagting. Op zijn eettafel heeft hij de stapels munten voor zich liggen. "Ik had dat niet verwacht. Maar ook de hoeveelheid Nederlandse munten die nog in de omloop zijn kennelijk."

De munten komen van over de hele wereld, van New Zeeland tot Mexico. Maar ook uit landen die niet meer bestaan. "Joegoslavië, die is natuurlijk wel bijzonder want daar kan je niet meer naar toe."

''Echt een Dagobert Duck gevoel. Monopoly is er niks bij''

— Luuk Hagting

De 17 kilo aan vreemd en oud geld komt uit de gemeente Dronten, waar Lions Flevoland gestationeerd is. Het overgrote deel is opgehaald in Swifterbant. "Wij waren echt verbaasd dat onze dorpsgenoten naar al die landen afreizen", vertelt Hagting. "Dat is toch enorm."

Inruilen of omsmelten
De bijzondere munten worden geveild, nog geldig geld wordt omgeruild en de rest wordt omgesmeed. Met het bedrag van 850 euro dat ze daarvoor terugkrijgen kan de stichting 57 staaroperaties uitvoeren in derdewereldlanden. "Het ligt voor waardeloos in de kast bij mensen, maar wij brengen het echt weer tot waarde", vertelt Hagting, die denkt veel goeds te kunnen doen met het geld. "Ik vind het belangrijk omdat die mensen dan een stuk geluk terugkrijgen in hun leven dat ze nu missen. En dat gun ik ze van harte."

Dit artikel is geschreven door Maarten Groeneweg. Hij gaat zich het komende jaar speciaal richten op nieuws uit Zeewolde en Dronten voor Omroep Flevoland. Voor tips: maarten.groeneweg@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel