Schipper bruine vloot: 'Soms denk ik, dit gaat niet lukken'

LELYSTAD • Ma 1 maart 2021 | 15:36 • Maandag 1 maart 2021 | 15:36

De Lelystadse schipper Sjak Romein van de tweemaster Kaat Mossel verwacht de gevolgen van de coronamaatregelen te overleven. "Vooralsnog heb ik dat gevoel. Maar er zijn ook dagen dat ik denk, dit gaat niet lukken. Vooral na de persconferenties, dan heb ik echt een 'off day'."

De historische schepen van de bruine vloot verkeren in zwaar weer. Het werk is door de coronapandemie compleet stilgevallen. Het afgelopen seizoen hebben ze nauwelijks gevaren en is er ook geen geld verdiend.

Na een grote protestactie juni vorig jaar kwam het Rijk met vijftien miljoen euro over de brug voor de sector. Maar nu, een half jaar later, is er nog steeds geen geld uitgekeerd. Tweede Kamerleden vragen staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken nu om tot actie te over te gaan. De schippers hebben het geld nodig voor het onderhoud.

In het winterseizoen krijgen de historische schepen een flinke onderhoudsbeurt. Dat is natuurlijk niet gratis. Schipper Romein: "Mijn Kaat Mossel moest ook voor de certificering en daarvoor moest ik al met al bijna 15.000 euro op tafel leggen. Dat geld had ik niet zomaar. Met steun van banken en anderen kon ik het betalen. Maar ik hoor ook al verhalen dat banken beslag leggen op boten van de vloot", aldus Romein.

De gemeente Lelystad besloot vorig seizoen het liggeld van de bruinevlootschippers kwijt te schelden. Maar hoe dat dit seizoen gaat, is nog niet duidelijk. Romein heeft haar schip vorig jaar al helemaal aangepast aan de coronaregels met plastic schermen, ontsmettingsmiddelen, looproutes en posters die wijzen op het houden van anderhalve meter afstand. Als de regels worden versoepeld kan zij meteen de haven uit met de klipper Kaat Mossel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel