Recordaantal meldingen exotische dieren, 'deels door influencers'

ALMERE • Ma 1 maart 2021 | 12:00 • Maandag 1 maart 2021 | 12:00

Stichting AAP uit Almere kreeg het afgelopen jaar een recordaantal meldingen over exotische huisdieren. Volgens directeur David van Gennep gaat het om dieren die ontsnapt zijn, die aangemeld worden bij de opvang of om baasjes die opbellen dat het houden van het dier niet goed gaat. In totaal kwamen 82 meldingen binnen. Vijf jaar geleden waren dat er nog 27.

Volgens Van Gennep komt de stijging deels door influencers. "Mensen kopiëren het gedrag van influencers, die de exotische dieren etaleren. Maar op de filmpjes online zie je alleen de leuke, aandoenlijke kant van de beesten."

Wilde katten zoals luipaardkatten en servals zijn populair. Ook komen er regelmatig kleinklauwotters en suikereekhoorns bij de opvang terecht.

Een wasbeer in de opvang. Wasberen zijn overigens verboden om te houden in Nederland.

Gevaarlijke kanten
Het zorgen voor zulke beesten heeft niet alleen voordelen. Mensen houden volgens Van Gennep geen rekening met de gevaarlijke kant en met de verzorging. "Je moet je huis veranderen in een soort vesting, anders ontsnappen ze. Ook gaan ze niet goed samen met andere huisdieren, en kunnen servals bijvoorbeeld katten of konijnen aanvallen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel