Burgemeester: aantal stembureaus uitbreiden kan niet meer

NOORDOOSTPOLDER • Ma 1 maart 2021 | 22:38 • Maandag 1 maart 2021 | 22:38

Een plan van de SP in Noordoostpolder om tijdens de komende verkiezingen op alle mogelijke dagen in alle dorpen te kunnen stemmen, heeft het niet gehaald in de gemeenteraad. Wel bepaalde de raad dat er maximaal tien stembureaus bijkomen in Noordoostpolder.

Een meerderheid van de raadsleden denkt dat een nog verdere uitbreiding van het aantal stemlokalen niet zinvol is, omdat de verkiezingen al over enkele weken plaatsvinden.

De SP vond dat de gemeente het aantal stemlocaties met meer dan tien moest uitbreiden, zodat er in elk dorp ook op maandag en dinsdag gestemd kan worden door ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. Dit is nu voor maar vier van de tien kleine dorpen in de gemeente geregeld. Inwoners van de andere dorpen die op maandag of dinsdag willen stemmen, moeten daarvoor naar Emmeloord. De SP opperde dat er desnoods mobiele stembureaus moesten worden ingezet.

'Te laat'
Volgens burgemeester Jan Westmaas is het simpelweg te laat om dit nog te regelen. De wet bepaalt volgens hem dat een gemeente tenminste 14 dagen voor de verkiezingsdag alle locaties van de stemlokalen bepaald moet hebben en die ook moet publiceren. Omdat de eerste mensen al op 15 maart hun stem mogen uitbrengen, is die termijn volgens de burgemeester al verstreken.

Westmaas noemde het verzoek van de SP sympathiek, maar hij denkt dat de partij de logistieke kant onderschat. Vanwege de extra coronamaatregelen en de verplaatsing van stembureaus zijn er dit jaar 460 stembureaumedewerkers in plaats van de gebruikelijke 200. Zij moesten daarvoor bovendien een cursus volgen. Volgens de burgemeester is het op zo'n korte termijn niet mogelijk om nog meer mensen klaar te stomen. Ook zouden er nog extra spullen moeten worden gehuurd om de stembureaus in te richten. Westmaas denkt dat inwoners door de uitbreiding van het aantal volmachtstemmen en de mogelijkheid om schriftelijk te stemmen voldoende mogelijkheden hebben om hun stem uit te brengen.

Een meerderheid van de raad oordeelde net als de burgemeester dat een verdere uitbreiding van de stembureaus niet mogelijk is en dat een onderzoek naar de mogelijkheden daartoe dan ook overbodig is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel