Werkstraffen en boetes dreigen voor veroorzaken 'chaos' op A6

FLEVOLAND • Di 2 maart 2021 | 13:57 • Dinsdag 2 maart 2021 | 13:57

Tegen twee Amsterdammers van 34 en 27 zijn dinsdag werkstraffen en boetes geëist voor het veroorzaken van een enorme chaos op de A6 ter hoogte van Lelystad en Almere. De mannen hoorden bij een groep van zo'n dertig motorrijders, die zich volgens de officier van justitie 'verbazingwekkend' gedroegen op 20 mei 2018.

Motorrijders uit de groep reden volgens getuigen veel te hard, namen de vluchtstrook, haalden auto's op de snelweg links en rechts in, bumperkleefden en deden wheely's, waarbij de motor op één wiel rijdt.

Op een gegeven moment werd volgens de officier het verkeer stilgelegd door de 27-jarige Amsterdammer en werden er automobilisten mishandeld en een autospiegel vernield. "Verbazingwekkend dat dit zo uit de hand is gelopen met volwassen kerels bij elkaar", zei de officier dinsdag in de Lelystadse rechtbank. Hij vroeg zich af waarom niemand 'even zijn gezonde verstand heeft gebruikt' die dag.

Enorme impact op slachtoffers
De impact op de slachtoffers die klappen kregen was volgens hem enorm. Een van hen vertelde dat ook tijdens de zitting in een slachtofferverklaring. "Mijn kind dat achterin de auto zat, is hierdoor getekend voor het leven. Ik zal zijn schreeuwen van de achterbank nooit meer vergeten. Het was zo intimiderend allemaal."

De man liep zelf een gebroken neus op en lijdt ook nog altijd psychisch onder de gebeurtenissen. Daarom bezoekt hij een psycholoog. Hij vroeg de rechters om een schadevergoeding van in totaal 4.267,49 euro.

Niet allebei de verdachten aanwezig
De jongste verdachte verscheen niet in de rechtszaal, omdat hij volgens zijn advocaat beweert dat hij er niks mee te maken heeft. Hij zou zijn motor die dag hebben uitgeleend en dus niet betrokken zijn geweest bij het voorval.

De oudste Amsterdammer woonde de zitting wel bij en bekende dat hij erbij was. Maar hij zegt dat hij niet betrokken was bij het stilleggen van het verkeer en het geweld richting sommige automobilisten. Er was volgens hem agressief rijgedrag van beide kanten. Ook de automobilisten waren aan het bumperkleven en sneden de motorrijers af, vertelde hij. "Ze wilden ons er niet langs laten en staken hun middelvingers naar ons op."

'Adrenaline nam het over'
Toen het verkeer stillag, liep hij naar eigen zeggen wel naar een auto toe, rukte het portier open en maakte een schoppende beweging zonder iemand te raken. "Ik was geschrokken, het was de adrenaline die het overnam." Daar heeft hij nu spijt van. De Amsterdammer hoorde niet eens bij de groep, maar sloot onderweg alleen maar even aan. "Ik had meteen toen de chaos ontstond moeten doorrijden."

De officier eiste een maand voorwaardelijke celstraf tegen hem, een werkstraf van 140 uur, 500 euro boete en een voorwaardelijke rijontzegging van twee maanden. De andere Amsterdammer moet van de officier een maand voorwaardelijke celstraf, een werkstraf van 150 uur, 750 euro boete en een voorwaardelijke rijontzegging van vier maanden opgelegd krijgen.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel