RIVM: Zeker acht doden door corona, meer positieve testen

FLEVOLAND • Di 2 maart 2021 | 16:41 • Dinsdag 2 maart 2021 | 16:41

De afgelopen week zijn zeker acht Flevolanders overleden aan de gevolgen van COVID-19. Verder werden minimaal dertien inwoners van Flevoland in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig ziekteverloop door het virus. Het aantal inwoners dat positief werd getest steeg in een week tijd van 496 naar 539. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers die het RIVM dinsdag bekendgemaakt heeft.

Absoluut gezien werden de meeste mensen positief getest in Almere, namelijk 308. Vorige week waren er nog 332 positieve testen in die gemeente. In Lelystad waren er 99 positieve testen, een stijging ten opzichte van de 77 bevestigde besmettingen in de week ervoor. In Dronten werden 65 mensen positief getest op corona, ook een stijging tegenover 45 in de week daarvoor.

In Noordoostpolder steeg het aantal bevestigde nieuwe besmettingen ook, van 22 naar 33 in de afgelopen week. In Zeewolde steeg het aantal positieve testen van 18 naar 23. Op Urk kwamen er de afgelopen week 11 coronabesmettingen bij, tegenover twee geconstateerde besmettingen in de week ervoor.

Totale aantal besmettingen en uitgevoerde coronatesten
Door de 539 positieve testen van afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus 25.943 Flevolanders officieel besmet geraakt. De testen hebben de afgelopen week landelijk 31.984 nieuwe besmettingsgevallen aan het licht gebracht, een stijging van zeven procent ten opzichte van de 29.977 van vorige week. Het officieel vastgestelde aantal besmettingen komt daarmee in Nederland op 1.096.433.

Van 317.361 GGD-testen die de afgelopen zeven dagen in Nederland zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 8,9 procent positief. Vorige week was dit nog 9,8 procent. Dit getal is exclusief de resultaten van het grootschalig testen in Bunschoten, Dronten en de Rotterdamse wijk Charlois. Met die cijfers is het percentage 8,8%.

Meer Flevolanders getest, hoger percentage besmettingen
In Flevoland zijn de afgelopen week per dag gemiddeld 1.141 mensen door de GGD getest. Het percentage dat hiervan positief is getest, lag die zeven dagen op 7,6 procent. In de week daarvoor was dat 7,2 procent. Toen werden er gemiddeld 1.110 mensen per dag getest. Overigens is het actuele percentage van 7,6 in Flevoland exclusief het grootschalige testen in Dronten. Wanneer ook die testuitslagen meegerekend worden, komt het percentage voor Flevoland lager uit, op 5,5 procent.

Naast de testen op de GGD-locaties, is een onbekend aantal Flevolanders door de huisarts, in een teststraat van een zorginstelling of bij een commerciële teststraat getest.

Acht doden door COVID-19
De afgelopen week kwamen er in Flevoland acht coronasterfgevallen bij. Het betreft allemaal Almeerders. Een week eerder waren er nog zeven sterfgevallen in Flevoland. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de corona-pandemie komt daarmee op 216. Het absolute aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 85, gevolgd door Lelystad met 58, in Noordoostpolder 26, in Dronten 22, in Zeewolde 13 en op Urk 12. Landelijk zijn er 309 coronadoden gemeld in de afgelopen week. In de week daarvoor kwamen er landelijk 418 coronasterfgevallen bij. Het RIVM meldt dat de sterftecijfers achter kunnen lopen.

Dertien ziekenhuisopnames in een week tijd
De afgelopen week zijn er door stichting NICE tenminste dertien ziekenhuisopnames onder Flevolanders gemeld. In Lelystad werden vijf ziekenhuisopnames gemeld, in Almere drie, in Dronten ook drie en in Zeewolde twee. Dat zijn er mogelijk meer geweest. Volgens NICE kunnen er vanuit het Flevoziekenhuis nog gegevens missen. De dertien opnames zijn er provinciebreed vier meer dan een week eerder. Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in heel Nederland de afgelopen week 1133 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. Daarnaast stroomden er volgens de stichting in heel Nederland opgeteld 224 patiënten door naar de IC.

Ontwikkeling van de cijfers
Hieronder kun je zien hoe de aantallen besmettingen en sterfgevallen per gemeente zich de afgelopen maanden hebben ontwikkeld:

Een coronatest aanvragen kan telefonisch via 0800-1202, of via coronatest.nl. Mensen met vragen over het coronavirus kunnen terecht op de website van het RIVM: www.rivm.nl. Ook is er een landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351. Scholen, bedrijven en andere organisaties kunnen met vragen terecht op www.rijksoverheid.nl/corona. Het algemene nummer van GGD Flevoland is beschikbaar voor specifieke vragen rondom gezondheid: 088-0029910.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel