Veroordeling voor jonge straatrover die elf keer toesloeg

ALMERE • Di 2 maart 2021 | 18:41 • Dinsdag 2 maart 2021 | 18:41

Een 14-jarige Almeerse jongen die vorig jaar zeker elf straatroven pleegde, is veroordeeld tot een jeugddetentie van 180 dagen, waarvan 113 dagen voorwaardelijk. Ook legde de rechtbank hem een leerstraf op van 40 uur. De jongen pleegde vorig jaar binnen drie weken de straatroven in Almere.

In februari 2020 deden verschillende slachtoffers aangifte bij de politie. Zo liepen twee slachtoffers op 10 februari samen op het Forum in Almere. Ze zagen dat vier jongens hen tegemoet liepen. Eén van hen trok opeens een AirPod uit het oor van één van de slachtoffers. Ze wilden dat ook de ander zijn AirPod, het hoesje en zijn telefoon aan hen gaf. Ze pakten het slachtoffer bij zijn arm en dreigden met een mes te steken als hij de spullen niet gaf.

De straatroof is vastgelegd door beveiligingscamera's die in de buurt hangen. De jongen werd op die beelden herkend door een politieagent. Hij bekende later ook dat hij één van de straatrovers was. Uit de aangiftes blijkt dat de jongen op die bewuste dag in totaal vier keer toesloeg op verschillende plekken in Almere.

Geen criminele organisatie
Volgens de officier van justitie nam de veertienjarige, samen met de medeverdachten, deel aan een criminele organisatie, maar volgens de rechtbank kan dat niet bewezen worden.

Straf
Uit psychiatrisch onderzoek blijkt volgens de rechtbank dat bij de verdachte sprake is van 'een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens'. Hij lijdt aan een gedragsstoornis die ook aanwezig was tijdens het plegen van de straatroven. Dat maakt hem verminderd toerekingsvatbaar. Ook blijkt dat de straatrover een beïnvloedbare jongen is die geen positieve voorbeelden heeft gehad.

De deels voorwaardelijke jeugddetentie die de jongen is opgelegd, ziet de rechtbank als een stok achter de deur om te voorkomen dat hij opnieuw de fout in gaat. De jongen moet zich ook melden bij de jeugdreclassering én een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel