Acht en negen jaar cel voor ripdeal op Almeerder

ALMERE • Wo 3 maart 2021 | 20:51 • Woensdag 3 maart 2021 | 20:51

Drie mannen zijn woensdag veroordeeld tot celstraffen van acht en negen jaar, voor de gewelddadige beroving van een 27-jarige Almeerder die een doos met hennep bij zich had. Bij de ripdeal in een Amsterdamse parkeergarage in juni 2019 werd het slachtoffer met een automatisch vuurwapen in zijn arm geschoten.

De drie veroordeelde mannen komen uit Rotterdam, Maassluis en België. Ze ontkennen dat ze de daders zijn, maar de Amsterdamse rechtbank acht hun betrokkenheid bewezen. Onder meer op grond van afgeluisterde gesprekken voor en na een uitzending van het televisieprogramma Opsporing Verzocht waarin het schietincident besproken werd. Ook herkende de Almeerder de 39-jarige verdachte uit België op een politiefoto als de man met wie hij in de parkeergarage in Amsterdam-Oost een afspraak had over de verkoop van wiet.

'Had dodelijk kunnen aflopen'
Volgens de rechtbank hebben de verdachten zich schuldig gemaakt aan het medeplegen van een ripdeal en een poging tot doodslag, waarbij het automatisch vuurwapen is ingezet om deze ripdeal mogelijk te maken. "Het is niet aan verdachten te danken dat de afgevuurde kogel geen vitaal orgaan heeft geraakt", aldus de rechters. Bovendien hadden ook andere personen gevaar kunnen lopen; enkele minuten na het schietincident stapte een man met zijn twee kinderen uit de lift in de parkeergarage.

Tegen alle verdachten was tien jaar gevangenisstraf geëist. De drie mannen moeten van de rechtbank samen ook ruim 16.000 euro schadevergoeding aan het slachtoffer betalen voor de mentale en fysieke gevolgen. De Almeerder liep door het schot een verbrijzelde elleboog op en kan zijn arm niet meer volledig gebruiken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel