Afschot edelherten weer ter discussie

LELYSTAD • Vr 5 maart 2021 | 7:45 • Vrijdag 5 maart 2021 | 7:45

Het afschot van de edelherten in de Oostvaardersplassen staat weer ter discussie. De nieuwe ontheffing en de vergunning worden vandaag aangevochten bij de rechtbank in Lelystad. De tegenstanders van het afschot, Dierbaar Flevoland, Fauna4live en Stamina zijn van mening dat die slecht zijn gemotiveerd en niet in stand kunnen blijven.

Eerder lukte het de tegenstanders om het afschot stil te leggen. De rechtbank vond de destijds verleende ontheffing niet goed onderbouwd, maar de Raad van State draaide die uitspraak terug. Het afschieten van de edelherten kon worden hervat. Nu er een nieuwe ontheffing en vergunning liggen, proberen de tegenstanders het opnieuw. Ze denken nu nog meer argumenten te hebben waarom het schieten moet stoppen.

Het afschot zorgt volgens de tegenstanders onder meer voor ernstige en langdurige verstoringen én stress en paniek onder de herten. Ook zou het schieten een te grote impact hebben in het Natura 2000-gebied. Beschermde vogels zouden door de knallen te veel verstoord worden.

Door Staatsbosbeheer zijn sinds de start van het afschot in september 2020 tot dusverre 1.044 edelherten afgeschoten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel