Bureau Gelijke Behandeling: moslimdiscriminatie neemt toe

FLEVOLAND • Vr 5 maart 2021 | 15:39 • Vrijdag 5 maart 2021 | 15:39

Moslimdiscriminatie in Flevoland is een toenemend probleem. Dat zegt Marlous Huijsen van Bureau Gelijke Behandeling (BGB) Flevoland. Zij verwijst naar het onderzoeksrapport 'Ook mijn Flevoland' dat het BGB dinsdag presenteerde. Daarin wordt duidelijk dat het aantal meldingen van moslimdiscriminatie afneemt, maar dat de cijfers niet overeenkomen met de ervaringen van discriminatie onder islamitische Flevolanders.

Het BGB ziet het aantal meldingen van discriminatie op Arabische herkomst de afgelopen drie jaar fluctueren: van 25 in 2018, naar 33 in 2019 en 22 in 2020. Het aantal meldingen van moslimdiscriminatie neemt al een paar jaar op rij licht af: van 26 in 2018, 18 in 2019 en 14 in 2020. Dat verbaasde het bureau, waardoor werd besloten om onderzoek te doen. In 'Ook mijn Flevoland' komen 24 moslims en moslima's uit Almere, Dronten, Lelystad en Noordoostpolder aan het woord. Zij geven in het rapport aan allemaal te maken te hebben met discriminatie.

De gesprekken met de geïnterviewden waren in 2018 en 2019. De islamitische Flevolanders meldden zich aan na een oproep. Volgens Huijsen zeggen de uitkomsten van het onderzoek niets over de ervaringen van alle moslims in Flevoland. Toch vindt ze de resultaten wel veelzeggend en nog steeds actueel. "We hebben in de tussentijd ook veel mensen gesproken die de resultaten bevestigen. Het is ook het gevoel dat mensen je uit de weg gaan."

'Ook mijn Flevoland' is naar alle raadsleden in Flevoland gestuurd. "Ook al hebben we in Zeewolde en Urk geen respondenten gesproken, het is niet heel ver gezocht dat moslims in die plaatsen ook tegen dergelijke problemen aanlopen." Het BGB wil met de wethouders van de zes gemeenten - die het onderwerp in portefeuille hebben - in gesprek gaan over het onderzoek. De komende tijd is ook een gelijknamige podcast over moslimdiscriminatie te horen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel