Minister gaat bedreigingen Dronter gezin aankaarten in VS

DRONTEN • Za 6 maart 2021 | 13:09 • Zaterdag 6 maart 2021 | 13:09

Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat zijn internationale contacten aanspreken over de bedreigingen aan het adres van de familie Huijbregts in Dronten. Hij laat de zaak ook aankaarten bij de Amerikaanse overheid.

Mensen die zoeken naar een anoniem IP-adres worden soms via de Verenigde Staten verwezen naar 'het digitale middelpunt' van Nederland: het adres van de familie Huijbregts aan de Haringweg in Dronten. Dit leidt soms tot bedreigingen. VVD-kamerlid Helma Lodders heeft hierover vragen gesteld aan Grapperhaus.

De demissionair minister maakt in zijn beantwoording duidelijk dat de rol van de politie beperkt is: "Het herleiden van een IP-adres naar bepaalde coördinaten is geen strafbaar feit; er ligt dus ook geen taak bij de politie om dit ongedaan te maken. Daar waar wel sprake is van strafbare gedragingen, zoals bedreiging, begrijp ik dat de politie reeds optreedt.''

Geen noodzaak
Naast de rol van de politie bij bedreigingen, ziet Grapperhaus geen noodzaak voor ‘aanvullende interventies’ vanuit zijn ministerie. Wel heeft hij zijn medewerking toegezegd bij het leggen van contacten met de instellingen die verantwoordelijk zijn voor het aanwijzen van de Haringweg als middelpunt van Nederland: ''Dat kan de betroffen familie helpen om de uit deze kwestie voortvloeiende schade via een civielrechtelijke procedure te verhalen.''

Ook stelt hij dat de berichten rond de familie Huijbregts aantonen dat de overheid niet langer afzijdig kan blijven bij het reguleren van het internet. Grapperhaus meldt dat daarvoor verschillende maatregelen worden genomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel