Taxi's ontevreden over nieuwe standplaats bij station: "Hier komt niemand meer"

ALMERE • Di 9 maart 2021 | 20:51 • Dinsdag 9 maart 2021 | 20:51

Taxichauffeurs in Almere zijn ontevreden over hun tijdelijke standplaats bij het station in het centrum van de stad. Vanwege de verbouwing van het station kan er geen gebruik meer worden gemaakt van de bestaande wachtplek onder het spoor. Taxi's moeten zich sinds begin deze maand opstellen tussen het WTC-gebouw en Het Alnovum.

Op die nieuwe plek zijn ze onvindbaar, zeggen verschillende chauffeurs. "Hier komt niemand", vertelt Ramazan Gül. Hoewel er door de coronacrisis ook op de oude plek de laatste tijd weinig klanten waren, stapte daar tenminste nog af en toe iemand in. "Op deze tijdelijk plek komt echt helemaal niemand meer."

Uit het zicht
De nieuwe locatie ligt tussen de twee hoge kantoorgebouwen in. De taxi's staan daar uit het zicht van trein- en busreizigers. "Je bent verstopt. Eigenlijk weggesaneerd door de gemeente," zo omschrijft chauffeur Gerard de Haan het. Hij noemt ook de grotere afstand die mensen nu moeten overbruggen een probleem. "Als jij van vakantie terugkomt met de trein vanaf Schiphol, en je hebt vier of vijf koffers, dan mag je over een behoorlijke conditie beschikken om hier te komen."

De nieuwe locatie is tevens een Kiss & Ride-plek. De combinatie van reguliere auto's die stoppen om mensen af te zetten pakt volgens taxichauffeur Lucien Bakboord niet goed uit. "Je hebt rijschoolhouders bijvoorbeeld die hier hun leerlingen oppikken of afzetten. Of anderen die iemand naar het station brengen." Dat gecombineerd met de taxi's zorgt volgens Bakboord voor drukke en soms gevaarlijke situaties.

Daarnaast hangt er op de oude plek onder het spoor geen enkel bord dat verwijst naar de nieuwe locatie. Elders hangen er wel twee, maar dat is volgens Bakboord onvoldoende. Reizigers weten de nieuwe locatie niet te vinden, zo is zijn ervaring.

Gemeente: er is overlegd met de taxibranche
Volgens de gemeente is er in het verleden met de taxibranche overlegd over de tijdelijke standplaats. Een alternatief zou door hen van de hand zijn gewezen. De chauffeurs die Omroep Flevoland heeft gesproken geven aan dat er toen geen goede vertegenwoordiging aan tafel heeft gezeten. Volgens hen ging het om een eenmansbedrijf dat inmiddels niet meer actief is in de stad en bedrijven die aan zorg- of leerlingenvervoer doen. Er zou onvoldoende geluisterd zijn naar de straattaxi's.

Een woordvoerder van de gemeente laat in een reactie weten dat er in Almere inderdaad heel veel losse rijders zijn. Anders dan bijvoorbeeld in Amsterdam, waar een grote partij als TCA actief is. Dat maakt het er in Almere lastiger op om met de branche te overleggen en als één groep afspraken te maken.

De gemeente zegt wel open te staan voor alternatieve locaties als chauffeurs met ideeën komen. Vijf plekken die ze hebben aangedragen zijn echter van de hand gewezen omdat die te veel bezwaren met zich meebrachten. Bijvoorbeeld omdat het ging om het gebruik van de busbaan. Uit veiligheidsoverwegingen kan dat niet, zegt de gemeente.

Mochten de chauffeurs met een alternatief komen dat wel te realiseren is, dan wordt daar serieus naar gekeken. En nog deze week worden er extra borden geplaatst om reizigers te wijzen op veranderde situatie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel