'Huisarts Urk schreef vrouwen in abortustraject omstreden spijtpil voor'

URK • Wo 10 maart 2021 | 11:18 • Woensdag 10 maart 2021 | 11:18

Een huisartsenpraktijk op Urk heeft een abortuspilstopper voorgeschreven aan vrouwen die alsnog een abortus wilden tegenhouden. Het medicijn is omstreden en kan volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen mogelijk ernstige bijeffecten voor de gebruiker hebben. Dat blijkt uit onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico dat gepubliceerd is bij De Groene Amsterdammer.

Anti-abortusactivisten van stichting Schreeuw om Leven en de hulplijn Er Is Hulp probeerden vrouwen die net een abortusbehandeling hadden ondergaan op andere gedachten te brengen. Ze wezen de vrouwen op een pil, waarin een hoge dosis van het vrouwelijk geslachtshormoon progesteron zit. De pil zou de gestarte behandeling ongedaan moeten maken. De huisartsenpraktijk op Urk schreef vervolgens een recept uit. Dat zou gedurende minimaal één jaar voor minstens vijftien vrouwen zijn gedaan.

Gebruik 'spijtpil' wordt afgewezen
Het gebruik van de 'spijtpil' wordt door apothekers en artsen vrijwel unaniem afgewezen. Apothekersvereniging KNMP noemt de verstrekking ervan bij De Groene Amsterdammer "schandalig". Het geeft vrouwen volgens de KNMP in feite een overdosis progesteron. "Dit is zonder goed onderzoek geen middel dat zomaar in het veld op deze vrouwen losgelaten mag worden."

Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd van het ministerie van VWS wijst voorschrijven van het medicijn af. "Op dit moment is er geen aanleiding om het ‘off-label’ gebruik hiervan toe te staan."

Huisarts vond gebruik pil "medisch verantwoord"
De huisarts in kwestie is de onlangs overleden dokter Hildering. Volgens de onderzoekers blijkt uit een oudere geschreven verklaring dat hij het gebruik van de pil medisch verantwoord achtte. Er zouden zich volgens hem geen complicaties voordoen.

Ook na zijn overlijden heeft zijn huisartsenpraktijk nog een recept uitgeschreven. Een redacteur van onderzoeksplatform Investico deed zich aan de telefoon voor als vrouw die spijt had van een reeds gestarte abortusbehandeling. Zonder al te veel vragen zou ze vervolgens het recept voor de 'spijtpil' hebben gekregen. Volgens Investico was het recept zelfs nog uit naam van de overleden huisarts geschreven. Dit zou een mogelijk strafbare handeling zijn, zo staat te lezen bij De Groene Amsterdammer. De Inspectie Gezondheidszorg kan overwegen aangifte te doen.

Administratieve fout
Huisarts en eigenaar Wilco Bloed van de huisartsenpraktijk laat in een reactie weten dat het voorschrijven van de pil op naam van zijn overleden collega een administratieve fout is geweest. Volgens hem heeft een waarnemende arts het recept uitgeschreven. De apotheek heeft bij het verwerken van het recept alleen niet gekeken naar de naam van die arts. In plaats daarvan is afgegaan op de naam van de kliniek, waardoor uiteindelijk Hildering als voorschrijver genoteerd werd. De apotheek Urk wil niet reageren.
Verder laat Bloed weten dat de pil in andere trajecten, zoals een geslachtsverandering, ook zonder problemen voorgeschreven wordt. "Het ministerie kan tegen het voorschrijven adviseren, maar dat is een advies. Het is niet verboden. Daarnaast gaat het om een beproefd middel met weinig schadelijke bijwerkingen." De huisartsenpraktijk stopt daarom niet met het voorschrijven van de pil. Wel wordt er op dit moment gekeken of het traject vooraf anders vormgegeven kan worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel