Batavialand krijgt miljoenen euro's voor beheer scheepsdepot

LELYSTAD • Wo 10 maart 2021 | 13:39 • Woensdag 10 maart 2021 | 13:39

Batavialand in Lelystad krijgt miljoenen van het Rijk en de provincie voor het beheren van het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot. Dat hebben minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en gedeputeerde Michiel Rijsberman woensdag bekendgemaakt.

Vanuit de Rijksoverheid wordt er eenmalig 5 miljoen euro geschonken en jaarlijks krijgt Batavialand vier ton. Dit geld is bedoeld voor de aanwijzing van Erfgoedcentrum Batavialand als Nationaal Scheepsarcheologisch Depot en het beheer van de maritiem-archeologische rijkscollectie. Vanuit de provincie Flevoland krijgt Batavialand twee miljoen euro en jaarlijks driehonderdduizend euro. Met dit geld mikt het erfgoedcentrum op jaarlijks 120.000 bezoekers.

'Geweldige stimulans'
Sinds 2016 beheert Batavialand de maritiem archeologische collectie van de Staat. Directeur Jan Vriezen is trots: "De depotfunctie is voor Batavialand een geweldige stimulans in haar verdere ontwikkeling als erfgoedinstelling hier aan de Flevolandse kust."

Volgens minister Van Engelshoven heeft Nederland een rijke historie op zee. "Conservering en toegankelijkheid daarvan voor een breed publiek heb ik hoog in het vaandel staan. Batavialand beheert al sinds 2016 de maritiem archeologische collectie van de Staat. En heeft veel kennis en expertise opgebouwd. Batavialand is daarnaast een museum en biedt daarmee de optimale condities om onze maritiem archeologische vondsten uit het depot ook aan het publiek te tonen."

'Instituut van wereldklasse'
Gedeputeerde Rijsberman is blij met de miljoeneninvesteringen vanuit het Rijk. "Op deze manier komt er een scheeps-archeologisch instituut van wereldklasse in Flevoland. Een mooie kans voor ons om in Batavialand ook dit deel van de unieke Flevolandse geschiedenis te vertellen." Het is de bedoeling dat de plannen voor het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot eind dit jaar gereed zijn.

Eerder op de dag was minister Van Engelshoven in Almere, waar ze het MBO-college bezocht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel