Lelystad wil liggelden bruine vloot ook deze zomer niet verhogen

LELYSTAD • Wo 10 maart 2021 | 17:00 • Woensdag 10 maart 2021 | 17:00

Het college van burgemeester en wethouders van Lelystad wil de liggelden voor schepen van de bruine vloot in Bataviahaven voor nog een extra half jaar verlagen. Dat staat in een voorstel van b en w aan de gemeenteraad.

De bruine vloot bestaat uit historische zeilschepen die met passagiers binnenvaarttochten maken of naar het wad varen. Door de coronacrisis heeft de vloot het "erg zwaar", schrijft het college. "Het risico is groot dat deze bedrijven het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Daardoor kan ook een deel van deze historische vloot verloren gaan. Een vloot die als historisch erfgoed kan worden gezien."

Wintertarief ook in de zomer doorrekenen
Het college wil daarom de schepen die Lelystad als thuishaven hebben, net als vorig jaar tegemoetkomen door in de zomer het liggeld niet te verhogen. Normaal gesproken rekent Bataviahaven gedurende het jaar twee tarieven: het wintertarief en het hogere zomertarief. Het college hoopt dat de gemeenteraad ermee instemt om ook in de warmere maanden het wintertarief aan te houden. Dat is afgelopen jaar ook gedaan vanwege de coronacrisis en de inkomsten die de charterschepen daardoor mislopen.

Het voorstel van b en w is om het zomertarief in drie verschillende categorieën te verlagen voor 1 april tot 1 november dit jaar. De verlaging geldt alleen voor schepen van de bruine vloot die Bataviahaven als thuishaven hadden in 2019 en 2020. Ook wil het college dat de Stichting Bataviahaven gecompenseerd wordt voor de liggelden die dan misgelopen worden. Daarvoor zou maximaal 25.000 euro uitgetrokken moeten worden.

Wachten op overheidsgeld
Het kabinet kondigde in september een steunpakket van 15 miljoen euro aan voor de Nederlandse bruine vloot. Maar vorige maand hadden de schippers daar nog niks over gehoord, omdat eerst vastgesteld moet worden welke schepen nou precies onder deze noemer vallen. Waarschijnlijk duurt het nog wel een paar maanden voor daar meer duidelijkheid over komt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel