Raad heeft veel vragen over verdwenen mailboxen, burgemeester zwijgt 

ALMERE • Wo 10 maart 2021 | 17:45 • Woensdag 10 maart 2021 | 17:45

Almeerse gemeenteraadsfracties zitten met veel vragen over de situatie rond de verdwenen e-mails van oud-bestuurders. Die horen bewaard te worden, maar begin deze week werd duidelijk dat dit niet is gebeurd.

Toen Omroep Flevoland via een Wob-procedure verschillende documenten opvroeg, bleek dat de gemeente geen beschikking meer heeft over de e-mails van oud-wethouders en voormalig topfunctionarissen. Aangegeven is dat de mailboxen zijn verwijderd.

Verwarring
De publicatie van dit nieuws zorgde ervoor dat het Almeerse college van B en W via een brief de gemeenteraad informeerde. Deze brief roept echter meer vragen op dan hij beantwoordt. Te lezen valt dat "... vastgesteld is dat eerder veiliggestelde mailboxen [...] niet meer bereikbaar zijn. Even later wordt gesproken over niet toegankelijke mailboxen.

Burgemeester zwijgt
Hoe dat zich verhoudt tot het eerdere 'verwijderd' maakt de gemeente niet duidelijk. Op de vraag om een toelichting door burgemeester Franc Weerwind, die voor het onderwerp verantwoordelijk is, kwam woensdag geen inhoudelijke reactie. "We gaan eerst in gesprek met de raad en zullen na afloop daarvan jullie te woord staan/jullie vragen beantwoorden", zo liet zijn woordvoerder aan het eind van de middag weten. Dit is een methode die de gemeente consequent hanteert: zodra een onderwerp op de politieke agenda komt te staan wordt geweigerd vragen van de pers te beantwoorden.

Hoe zit het?
De PVV en PvdA lieten dinsdag al weten snel tekst en uitleg te willen van het college. Dat willen ook coalitiepartijen. De grootste partij in de raad, de VVD, zegt dat het 'gerezen beeld zorgwekkend is'. Fractievoorzitter Ulysse Ellian geeft aan dat er voor hem nog veel onduidelijkheden en belangrijke vragen zijn.

Vragen over hoe de vork nou precies in de steel zit heeft ook D66. "Wat houdt het in dat de mailboxen niet bereikbaar zijn? Dat klinkt niet als voorgoed verloren", zo reageert fractievoorzitter Martine van Bemmel.

GroenLinks omschrijft de situatie als ernstig. "We missen zo een gedeelte van ons collectieve geheugen", aldus raadslid Willy-Anne van der Heijden. "En dat is belangrijk in het kader van Wob-verzoeken bijvoorbeeld. Dit is slordig en mag niet meer gebeuren. Actie hierop door het college is nodig."

Volgende week donderdag zal het onderwerp worden besproken tijdens de Politieke Markt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel