'Plan Levago voor appartementen Werkeiland moet aangepast worden'

LELYSTAD • Do 11 maart 2021 | 13:17 • Donderdag 11 maart 2021 | 13:17

De Lelystadse gemeenteraad blijft er bij dat de gemeente op korte termijn met projectontwikkelaar Levago in gesprek moet. De raad wil dat het plan voor woningbouw op het voormalige Werkeiland Lelystad-Haven aangepast wordt. Hoewel het college van B en W bang is voor schadeclaims van Levago, heeft de raad dinsdagavond in een VVD-amendement toch unaniem op aanpassing aangedrongen.

Sinds december is in de raad veelvuldig gediscussieerd over de woningbouwplannen voor het Werkeiland. Levago wil in het open gebied 42 appartementen realiseren, waarvoor al in 2011 een plan klaar ligt. De raad vindt het bouwplan te fors en te hoog en wil dat Levago de appartementen minder hoog maakt. Levago zou dan elders in de stad ter compensatie een ander bouwplan kunnen realiseren.

Wethouder Jack Schoone gaf in januari meermaals aan dat aanpassing van een eerder goedgekeurd bestemmingsplan kan leiden tot schadeclaims van Levago van 1,8 tot 6.4 miljoen euro. De raad is daar niet gevoelig voor en stelt voorop dat het historische karakter van de oudste stukje Lelystad niet wordt aangetast door te forse nieuwbouw.

Eerst gesprekken, dan besluit
Het college mag geen nieuwe besluiten over het gebied nemen totdat de gesprekken met Levago en een onafhankelijke expert zijn afgerond, zo staat in het amendement. Een voorstel van GroenLinks om het bestemmingsplan te bevriezen, werd daarom afgewezen. GroenLinks wilde voorkomen dat een andere ontwikkelaar nog snel een plan indient en de gemeente voor een voldongen feit stelt. Andere partijen zijn bang dat die aanpak voor een precedent kan zorgen in andere situaties.

De raad heeft geen moeite met de realisatie van 23 appartementen aan de zuidzijde van het Werkeiland door Veldboom vastgoed. Ook onder de Eilandraad van bewoners is hiertegen minder verzet, al zijn zijn bezorgd dat hun stenen huizen zonder fundering tijdens met name de bouwfase schade oplopen. Een ruime meerderheid van de raad heeft in een motie opgeroepen dat bouwverkeer niet via de Sluisstraat vlak langs de huizen gaat, maar een andere weg kiest.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel