Landelijke vragen over 'spijtpil' die Urker huisarts voorschreef

URK • Do 11 maart 2021 | 14:35 • Donderdag 11 maart 2021 | 14:35

GroenLinks heeft schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de omstreden 'spijtpil'. Een huisartsenpraktijk op Urk heeft deze voorgeschreven aan vrouwen die alsnog een abortus wilden tegenhouden.

Het medicijn is omstreden en heeft volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen mogelijk ernstige bijwerkingen. Dat blijkt uit onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico dat gepubliceerd is bij De Groene Amsterdammer.

GroenLinks wil van demissionair minister Hugo De Jonge weten waarom er nog geen strafrechtelijk onderzoek is ingesteld naar de huisartsenpraktijk op Urk. Volgens de indieners van de vragen lijkt het dat er strafbare feiten zijn gepleegd.

Gebruik afgewezen
Het gebruik van de 'spijtpil' wordt door apothekers en artsen vrijwel unaniem afgewezen. Apothekersvereniging KNMP noemt de verstrekking ervan "schandalig". Het geeft vrouwen volgens de KNMP in feite een overdosis progesteron. "Dit is zonder goed onderzoek geen middel dat zomaar in het veld op deze vrouwen losgelaten mag worden."

Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd van het ministerie van VWS wijst voorschrijven van het medicijn af. "Op dit moment is er geen aanleiding om het ‘off-label’ gebruik hiervan toe te staan."

Pil voor minstens vijftien vrouwen
Anti-abortusactivisten van stichting Schreeuw om Leven en de hulplijn Er Is Hulp probeerden vrouwen die net een abortusbehandeling hadden ondergaan op andere gedachten te brengen. Ze wezen de vrouwen op de pil. Een huisartsenpraktijk op Urk zou het recept voor de pil voor minstens vijftien vrouwen hebben uitgeschreven.

GroenLinks wil van de demissionair minister weten of hij hun mening deelt dat vrouwen tegen de hulplijn beschermd moeten worden. De politici willen ook weten hoe vaak vrouwen in Nederland de 'spijtpil' of een overdosis progesteron voorgeschreven krijgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel