Verontreinigde PFAS-baggerspecie naar IJsseloog

DRONTEN • Za 13 maart 2021 | 9:47 • Zaterdag 13 maart 2021 | 9:47

Baggerspecie die alleen met PFAS is verontreinigd kan voortaan gestort worden in het IJsseloog in het Ketelmeer. De provincie gaat daarmee akkoord na overleg met het ministerie. Dat heeft de regels aangepast, zodat deze categorie verontreinigde baggerspecie nu wel in het depot gestort mag worden. Eerder mocht dat niet.

Dat is nodig. Er ligt nu zo'n 80.000 kubieke meter in Nederland op de kant en de verwachting is dat daar dit jaar nog eens 150.000 kubieke meter bijkomt. De specie is afkomstig van baggerwerkzaamheden om bijvoorbeeld natuurlijke oevers te realiseren.

Volgens het ministerie zal het storten van de verontreinigde specie in het IJsseloog geen nadelige milieuhygienische effecten hebben. Ook in twee andere depots van Rijkwaterstaat is het nu mogelijk de specie te bergen.

Het kunstmatige eiland IJsseloog is al ruim twintig jaar in gebruik voor de opslag van vervuild slib. Het 45 meter diepe depot werd aanvankelijk gebruikt voor vervuild slib uit het Ketelmeer. Sinds 2016 mag er ook andere vervuilde bagger worden gestort. Het gaat onder meer om slib van staalfabriek Tata Steel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel