Vissen maken gebruik van nieuwe innovatieve vislift

ZEEWOLDE • Zo 14 maart 2021 | 20:48 • Zondag 14 maart 2021 | 20:48

De eerste vissen zijn gespot in de nieuwe innovatieve vislift bij de stuw in de Pluvierentocht bij Zeewolde. Flevoland heeft veel gemalen en stuwen om het water in en uit de polder te krijgen. Maar vissen kunnen niet langs deze obstakels in het water. Waterschap Zuiderzeeland wil meer water beter toegankelijk maken. De vislift bij de stuw helpt daarbij.

De vis die vanuit het lage water aan komt zwemmen, kan via een buis de vislift in. Dat is een ronde bak met daarin kamertjes die trapsgewijs omhoog lopen waardoor de vis, die via openingen van het ene naar het andere kamertje zwemt, omhoog gaat en in het hoge water achter de stuw uitkomt.

Eerste intelligente vislift
Visliften op zich zijn niet nieuw, maar deze in de Pluvierentocht is bijzonder omdat het de eerste intelligente vislift in Flevoland is. De lift herkent vissen die erdoor zwemmen, waardoor het waterschap weet of de lift zijn werk doet. Er is zicht op de hoeveelheid vissen die erdoor zwemmen en welke vissen dat zijn. Daarnaast kan de stroomsnelheid van het water aangepast worden aan de soort vis.

Het is belangrijk dat het water stroomt, omdat vissen instinctief tegen de stroom inzwemmen op zoek naar voedsel maar het scheelt per vissoort en de grootte van de vis hoe goed deze tegen de stroom op kan zwemmen. Die stroomsnelheid kan in de vislift geregeld worden.

Hoop op zeelt
Op beelden van de vislift is te zien dat er al verschillende soorten doorheen zwemmen, zoals blankvoorn, ruisvoorn en snoek. Het waterschap hoopt nog op zeelt. Dat is een van de redenen dat de vislift in de Pluvierentocht is aangelegd. Het gebied achter de stuw is geschikt voor zeelt omdat er veel planten zijn. Maar de vis komt er nu niet voor en kon er ook niet komen. De verwachting is dat deze soort tijdens het trekseizoen van de vis in het voorjaar gebruik zal maken van de vislift.

Als blijkt dat deze vislift goed werkt wil het waterschap hem nog op vier andere plekken in de provincie plaatsen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel