Brandweerdroom wordt werkelijkheid

DRONTEN • Zo 14 maart 2021 | 18:14 • Zondag 14 maart 2021 | 18:14

Dit weekend vond de selectie plaats voor de nieuwe opleiding van de jeugdbrandweer in Dronten. In totaal werden 27 jongens en meisjes die dromen van een toekomst bij de brandweer getest op hun vaardigheden. De elf beste kandidaten beginnen in mei aan de jeugdopleiding. De brandweer hoopt dat deze kinderen zich op hun achttiende bij de brandweer voegen.

In de brandweerkazerne aan de Installatieweg in Dronten werden de jonge deelnemers bloedserieus ingeleid in het brandweervak. In een half uur tijd werd elke deelnemer getest op uithoudingsvermogen, improvisatie- en samenwerkingsvaardigheden. Dat betekent sjouwen met brandweerslangen, slepen met 'slachtoffers' en samen ingewikkelde slangverbindingen plaatsen. "Het is ook redelijk zwaar", geeft brandweervrouw Daniëlle van der Jagt toe. "We willen de kinderen wel op een bepaalde manier testen." Daarbij is uithoudingsvermogen een belangrijk onderdeel, aldus Van der Jagt: "Hoever gaan ze door?"

"Dat je zo'n brandend huis binnenrent en dat je gewoon iemand redt"

— Cayden (12), kandidaat

De deelnemers twijfelden niet om zich aan te melden. "Om gewoon de perfecte brandweerman te worden", vertelt kandidaat Cayden (12). En hoe dat eruit ziet? "Gewoon dat je zo'n brandend huis binnenrent en dat je gewoon iemand redt." Ook Myron (11) heeft snel zijn antwoord klaar: "Om mensen te helpen en dieren." Mensen helpen is een belangrijk onderdeel van het vak, daar zijn de deelnemers het over eens: "Als er een huis in de fik staat en diegene ligt nog daar...", dan weet Kyano (13) wel wat hij moet doen: "Helpen en blussen."

Tekst gaat door onder de foto.

//script.omroepflevoland.nl/docs/210314_jeugdbrandweer 2-1615738535.jpg

Overspoeld door aanmeldingen
De plekjes bij de jeugdbrandweer in Dronten zijn schaars én gewild. Toen de brandweer bekendmaakte dat de opleiding open was voor inschrijving, werd ze overspoeld met reacties. "Er was meer animo dan we verwacht hadden", vertelt Van der Jagt. In een korte tijd meldden zich dertig kandidaten en sloot de brandweer voortijdig de inschrijving. Daarvan valt het grootste gedeelte dit weekend af. Samen met vijf kinderen uit Dronten, die al bij de jeugdopleiding in Lelystad zaten, beginnen ze in mei met de opleiding.

'Konden het niet geloven'
Eigenlijk zouden ze vorig jaar september starten, maar dat ging vanwege corona niet door. Het werd verplaatst naar januari, maar ook toen weer verplaatst vanwege de lockdown. Nu hebben ze groen licht gekregen. Van der Jagt is onder de indruk van de kandidaten. "Er zaten zulke toppers tussen." Daarom besloot het selectiecomité van de brandweer om uiteindelijk niet negen maar elf kandidaten door te laten gaan. Telefonisch kregen ze bericht. "Sommigen bleven helemaal stil en konden het gewoon niet geloven."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel