Stembureaus open; drive-through stemmen in Almere

ALMERE • Ma 15 maart 2021 | 7:54 • Maandag 15 maart 2021 | 7:54

De Tweede Kamerverkiezingen zijn begonnen. Om 07.30 uur zijn ook in Flevoland de eerste stembureaus opengegaan. Stemmen kan op een aantal plekken deze keer: vanuit je auto, in een drive-through stemstraat. Op de parkeerplaats bij Doemere in Almere Buiten kan dat vandaag en morgen al.

Hoe gaat stemmen in de auto in zijn werk?
De stemstraat bestaat uit twee banen: een om vanuit de auto te stemmen en via de andere baan kan je stemmen op de fiets, rolstoel, skeelers of zelfs op je skateboard. Voorzitter Jeffrey van den Brink van Stembureau Doemere legt uit hoe de procedure in zijn werk gaat: "Eerst bekijken we hoeveel personen er in de auto zitten; dat heeft niks met de coronaregels te maken, maar met het stemgeheim. Als er twee personen in de auto zitten, moet er één echt even uitstappen."

Vervolgens gaan de automobilisten naar het eerste loket waar de identiteitsbewijzen worden gecontroleerd en wordt gekeken of het stembiljet geldig is. "Vervolgens gaan ze naar het volgende loket", legt Van den Brink uit. "Daar kunnen ze ervoor kiezen om uit de auto te stappen en het stemformulier op een speciale stellage in te vullen of ze vullen het formulier in op het stuur van hun auto. Ze mogen kiezen."

Stemmen verdeeld over drie dagen
Vanwege de coronapandemie is het stemmen dit keer verdeeld over drie dagen. Maandag en dinsdag is het de bedoeling dat mensen met een kwetsbare gezondheid hun stem komen uitbrengen. Woensdag is het de 'echte' verkiezingsdag. 70-plussers konden dit jaar zelfs per brief stemmen.

Stemmers enthousiast
Automobilisten die maandagochtend gingen stemmen bij de drive-through stemstraat in Almere Buiten reageerden enthousiast. "Ik vind het op deze manier veiliger dan stemmen in een buurthuis. Het is goed geregeld", laat een man weten die zojuist gestemd heeft. "Het is wel onwennig, maar het ging prima hoor", laat een andere stemmer weten. "Ik vind het momenteel niet prettig om in een ruimte te komen waar heel veel mensen zijn. Dus dit is een heel goed alternatief."

Een drive-through stemstraat moet de kans op besmetting nihil maken. Naast de auto is de straat ook toegankelijk voor fietsers, gehandicaptenvoertuigen, rolschaatsers en skateboarders. Op woensdag wordt ook op twee andere locaties in Almere en in Lelystad een drive-through in gebruik genomen.

Zo ziet de drive-through eruit:

Meer informatie over de verkiezingen vind je bij Flevoland Kiest.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel