D66 en 50Plus over OVP: Is de aanleg van extra natuur de oplossing voor dierenleed?

FLEVOLAND • Ma 15 maart 2021 | 18:22 • Maandag 15 maart 2021 | 18:22

De verkiezingskoorts stijgt; sinds maandag is een aantal stembureaus open en tot en met woensdag 17 maart kunnen Flevolanders hun stem uitbrengen. Omroep Flevoland besteedt ook de komende dagen aandacht aan Flevolandse thema's die spelen tijdens deze Tweede Kamerverkiezingen. Maandag gingen D66 en 50Plus met elkaar in gesprek over een heet hangijzer; de Oostvaardersplassen.

Ben je nog een zwevende kiezer en wil je weten hoe de partijen in de Tweede Kamer denken over andere Flevolandse thema's? Bijvoorbeeld over Lelystad Airport? Moet het vliegveld nu wel of niet open? Of de toekomst van de visserij? Daar kom je achter op de speciale verkiezingswebsite van Omroep Flevoland. Bekijk het op flevolandkiest.nl

Al jarenlang zijn de Oostvaardersplassen onderwerp van felle politieke discussies. Commissie van Geel adviseerde uiteindelijk dat het aantal grote grazers moet worden teruggebracht. Daarop volgden meerdere debatten, protesten en rechtszaken. Niemand lijkt het eens te zijn over het lot van de dieren in het natuurgebied. Dus wat moet er nu gebeuren met de Oostvaardersplassen?

Heckrunderen zijn nu een groot probleem
Nico Dijkshoorn is kritisch volger van de Oostvaardersplassen. Hij was jarenlang beheerder van het natuurgebied en tot voor kort onderdeel van de klankbordgroep die de provincie adviseerde over het natuurgebied. Dijkshoorn vindt afschieten niet leuk, maar denkt wel dat het de goede manier is om het natuurlijk evenwicht terug te brengen. Dat is hard nodig want de heckrunderen hebben het volgens Dijkshoorn erg moeilijk. "Die blijken heel slecht tegen de omstandigheden in de Oostvaardersplassen te kunnen. Ze hebben lang gras nodig en omdat er te veel dieren lopen is het gras te kort. En de afgelopen drie winters zijn die steeds in de problemen gekomen." Wat Dijkshoorn betreft moeten de heckrunderen verplaatst worden naar andere natuurgebieden. Daar praat Provinciale Staten volgende week verder over.

Extra natuur aanleggen
Als het aan D66 ligt, moet de natuur in de Oostvaardersplassen weer in een 'goede staat' teruggebracht worden. Dat kan door fors meer natuur aan te leggen ook rondom de Oostvaardersplassen. Door meer natuur aan te leggen, hebben de dieren meer voedsel en is het probleem volgens de partij opgelost. Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot vindt dat de provincie daar al een goed begin mee heeft gemaakt. "Er wordt ingezet op Nationaal Park Nieuwland. De uitbreiding van het moeras naar het Markermeer. Ik vind dat er op dit moment goede ontwikkelingen plaatsvinden."

50Plus ziet de aanleg van extra natuur juist niet als de oplossing voor de korte termijn voor de Oostvaardersplassen. Die natuur is er namelijk nog niet en komt er ook niet op de korte termijn. De oplossing voor 50Plus is diervriendelijke 'uitfasering' van de grote grazers. De dieren moeten dus volgens de partij verdwijnen uit het natuurgebied. Komt de extra natuur zoals D66 het wil er wel, dan kan er weer nagedacht worden over het uitzetten van grote grazers in de Oostvaardersplassen.

Kan D66 zich vinden in de oplossing van 50Plus? En is anticonceptie voor de dieren in de Oostvaardersplassen geen oplossing? Bekijk het hele gesprek tussen Statenlid Paul van der Starre van 50Plus en Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 hieronder terug.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel