Doodsoorzaak duiven nog onduidelijk

LELYSTAD • Di 16 maart 2021 | 10:45 • Dinsdag 16 maart 2021 | 10:45

De precieze oorzaak van de dood van tientallen duiven in Lelystad is nog steeds niet duidelijk. In december werden meer dan 130 dode duiven gevonden in het centrum van de stad.

Stichting Dierennoodhulp Flevoland vroeg de Wageningen University & Research (WUR) om onderzoek te doen naar de dood van de duiven. Uit de eerste resultaten bleek in januari al dat een groot deel van de vogels een krop vol met roze graankorrels had. De krop is een holte in de keel waar voedsel tijdelijk wordt opgeslagen.

Vervolgonderzoek
De eerste verdenking van de WUR is dat het graan de doodsoorzaak is. De dieren waren namelijk vrijwel allemaal in een goede conditie en vertoonden geen tekenen van ziekte. Een vervolgonderzoek zou uitsluitsel kunnen geven of het graan wel in orde was of dat de plotselinge dood een andere oorzaak had, zoals vergifting. De WUR zegt geen aanvraag voor vervolgonderzoek te hebben gekregen en start daar niet op eigen initiatief mee omdat het kostbaar is.

Stichting Dierennoodhulp Flevoland is alsnog van plan om opdracht te geven voor een vervolgonderzoek. Ze willen namelijk exact weten waaraan de duiven dood zijn gegaan. Een vervolgonderzoek is volgens de WUR nog mogelijk, omdat de monsters van de duiven twaalf maanden worden bewaard.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel