Werkstraf voor veroorzaken explosie: "Het was een nitraatje"

URK • Wo 17 maart 2021 | 14:11 • Woensdag 17 maart 2021 | 14:11

Een 22-jarige Urker die in december aanwezig was bij de vuurwerkrellen in zijn dorp, heeft een taakstraf van veertig uur opgelegd gekregen. Twintig uur daarvan zijn voorwaardelijk. De Urker moest woensdag voor de politierechter verschijnen wegens het veroorzaken van een explosie op de Akkers. Volgens het Openbaar Ministerie ontstond die doordat de Urker een zelfgemaakte bom aanstak, die zich laat vergelijken met een molotovcocktail.

In verband met de rellen waren er op de avond van 5 december tientallen mensen in de buurt. Zij hadden volgens het Openbaar Ministerie flink gewond kunnen raken. Bovendien is man door zijn gedrag medeschuldig aan de onrust in het dorp, zo zei het OM. Daarom werd er een taakstraf van tachtig uur tegen de man geëist.

Het was maar een nitraatje
De Urker gaf toe dat hij vuurwerk had afgestoken, maar volgens hem was er geen sprake van een bom. "Het was een nitraatje", zo verklaarde hij eerder bij de politie. Het vuurwerk was bovendien niet van hemzelf en de omstanders waren ook niet in gevaar. Zijn advocaat voegde daar aan toe dat de man, die alleen maar even langskwam, niet over één kam geschoren kan worden met de echte onruststokers, die al veel langer op straat waren.

Waarheid in het midden
De politierechter oordeelde dat de waarheid in het midden ligt. Volgens hem is niet bewezen dat het om een bom ging. Maar de Urker heeft wel vuurwerk afgestoken, en dat mag niet. Bovendien was het in de buurt van mensen en goederen, en daarmee heeft de man gevaar veroorzaakt. Ook heeft hij bijgedragen aan de onrust in het dorp.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel