Topdrukte bij stembureaus in laatste uren voor sluiting

FLEVOLAND • Wo 17 maart 2021 | 20:41 • Woensdag 17 maart 2021 | 20:41

Uit heel Flevoland kwamen woensdagavond meldingen van lange rijen en flinke wachttijden voor de diverse stembureaus. Sinds het vallen van de avond was de toeloop naar de stemlokalen flink groter dan eerder op de dag.

Ondanks dat er voor het eerst in de geschiedenis tijdens drie dagen een stem voor de Tweede Kamerverkiezingen kon worden uitgebracht, leken de meeste mensen deze keer juist op de valreep nog naar een stembureau te willen gaan.

In Almere Tussen de Vaarten stonden rond 20:30 uur nog naar schatting tweehonderd mensen in de rij te wachten.

In Emmeloord was het voor het eerst mogelijk om in de wijk Emmelhage te stemmen. In de straat voor het stembureau ontstond woensdagavond een flinke wachtrij.

Wie voor negen uur in de rij stond, mocht overigens nog tot na de eigenlijke sluitingstijd een stem uitbrengen. Ook werd er niet bekeurd vanwege de avondklok.

Hele dag drukker dan anders
Voorzitter Miranda Jonker van het stembureau in de gymzaal Regenboog in Almere Buiten merkte dat het niet alleen 's avonds, maar de hele dag ontzettend druk was. Op sommige momenten moesten mensen volgens haar twintig en soms dertig minuten wachten voordat zij hun stem konden uitbrengen.

Jonker kan niet verklaren waar de belangstelling vandaan komt. "Ik werk al heel wat jaren op een stembureau en heb deze enorme drukte nog nooit eerder meegemaakt." Volgens haar waren er genoeg mensen op het stembureau die hielpen om alles in goede banen te lijden. "Dus vandaar dat je in heel korte tijd toch heel veel mensen kunt laten stemmen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel