Op deze manier werden tot ver in de nacht alle stemmen geteld

ALMERE • Do 18 maart 2021 | 0:35 • Donderdag 18 maart 2021 | 0:35

De stembureaus zijn dicht en dus zitten de Tweede Kamerverkiezingen 2021 erop. Er werd tot diep in de nacht gewerkt om ervoor te zorgen dat elke stem telt. Niek Karsten is voorzitter van het stembureau in het stadhuis van Almere, hij legt uit hoe dat ging.

"We hebben alle stempassen al geteld. Die zijn de hele dag door genummerd. Dan gaan we nu alle stembiljetten tellen en die moeten precies overeen komen met het aantal stempassen." In een ruimte van het gemeentehuis wordt net een grote container met stembiljetten binnengebracht. Er omheen staan tafels met medewerkers die alle stembiljetten controleren en dan sorteren op even en oneven lijstnummers. Blanco, ongeldige of twijfelachtige stemmen worden eruit gehaald en beoordeeld door de voorzitter.

Het sorteren op even en oneven lijstnummers is een nieuwe methode. Daarna worden de lijsten opgesplitst per kandidaat. "Dat is een andere methode dan vroeger, toen gooiden we alles op de grond en verzamelden we het zo snel mogelijk bij elkaar. Maar dit is geordend en gestructureerd en achter een bureau. Dat zou sneller moeten gaan." Karsten hoopte voor middernacht klaar te zijn. "We zitten bij dit stembureau op ruim 1.250 stembiljetten en tellen die met negen mensen, dus dat gaat nog wel een poosje duren."

Als na het tellen het aantal stempassen niet overeen komt met het aantal stembiljetten, kunnen ze voorlopig nog niet naar huis. "Het meest logische is dan om de stempassen nog een keer door te lopen, omdat we die hebben genummerd. Als dat getal niet hetzelfde blijft, zit er eigenlijk niks anders op dan de stembiljetten opnieuw te doen. Tenzij het verschil dusdanig klein is en dan kun je de overweging maken om het daarbij te laten." Volgens Karsten zou een verschil van 5 of meer te groot zijn. "Dat hopen we natuurlijk niet. Laten we het daaronder houden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel