Provincie breidt coronasteun voor cultuursector uit

FLEVOLAND • Do 18 maart 2021 | 15:45 • Donderdag 18 maart 2021 | 15:45

De provincie gaat ook poppodia ondersteunen die het moeilijk hebben door de coronacrisis. In juni vorig jaar werd er al een regeling opgezet voor (film)theaters en musea. Provincie en gemeenten leveren daar allebei een bijdrage aan. Die regeling wordt nu verlengd en uitgebreid. Verder introduceert de provincie de zogenoemde Flevolandse Balkonscèneregeling, om kleinschalige live-uitvoeringen met publiek mogelijk te maken.

Culturele instellingen en amateurkunstverenigingen hebben het door de coronacrisis zwaar: ze lopen al lange tijd toegangsgelden en ledeninkomsten mis. Ondertussen lopen de vaste lasten door. De provincie nam daarom in 2020 maatregelen om deze instellingen te ondersteunen. Om de culturele infrastructuur zo veel mogelijk in stand te houden, is het belangrijk om deze steunregeling een vervolg te geven, vindt Gedeputeerde Staten (GS).

Extra inzet nodig
Gedeputeerde Michiel Rijsberman: "De cultuursector is zwaar getroffen en de coronacrisis is nog niet voorbij. Alle reden om instellingen en makers juist nu te blijven ondersteunen. Dat is van belang voor de sector zelf, voor ons persoonlijk welbevinden en onze economie. Mensen willen elkaar weer ontmoeten. De nieuwe Balkonscène-regeling maakt kleinschalige live-uitvoeringen met publiek mogelijk, zodra de coronamaatregelen dat weer toestaan. Een belangrijke stap op weg naar weer samen genieten van kunst en cultuur".

Ondersteuning poppodia
Maar ook de poppodia in de provincie hebben het zwaar, meldt GS. Daarom is de regeling nu ook voor hen uitgebreid. "Als onderdeel van de culturele infrastructuur zijn ze belangrijk voor veel, met name jongeren in Flevoland. Een poppodium dat een extra bijdrage krijgt van de gemeente, kan op grond van de regeling eenzelfde bedrag aanvragen bij de provincie." De regeling is in principe geldig tot en met 31 december dit jaar, of wanneer het volledige beschikbare bedrag is verdeeld.

Voor culturele instellingen geldt voor de subsidie een minimum aanvraag van 1.000 euro en een maximum van 25.000 euro. In totaal heeft de provincie daar 150.000 euro voor. Poppodia kunnen vanaf nu ook aanspraak maken op die subsidie. Voor amateurkunstverenigingen moet de aangevraagde subsidie minimaal 500 euro en maximaal 2.500 euro zijn. In totaal is daar 30.000 euro voor vrijgemaakt.

Balkonscèneregeling
De provincie introduceert daarnaast de Flevolandse Balkonscèneregeling. Deze zorgt ervoor dat er kleinschalige producties opgevoerd kunnen worden voor publiek. De kanttekening daarbij is wel dat de opvoering binnen de geldende coronamaatregelen moet passen. Aanvragen voor dit subsidiepotje kunnen van 1 april tot 1 oktober ingediend worden, en elke maker mag er één keer een aanvraag voor indienen. De subsidie moet minimaal 2.500 euro zijn, en maximaal 15.000 euro. Er zit in totaal 200.000 euro in het potje.

Organisaties die al eerder geld uit de regeling kregen, kunnen vanaf april opnieuw een aanvraag doen.

Gezamenlijke inzet overheden
Gedeputeerde Rijsberman: "Vorig jaar stelde de provincie voor cultuur al tonnen subsidie beschikbaar uit het Corona Noodfonds. Ook het Rijk lenigde de eerste nood met meerdere steunpakketten. Door als rijk en regionale overheden de handen ineen te slaan, hebben Erfgoedpark Batavialand en de theaters Agora in Lelystad en Kunstlinie in Almere extra ondersteuning gekregen. Samen zetten we ons in voor het behoud van cultuur in Flevoland."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel