Kunstwerk met polderskyline moet wachten voor de brug leuk maken

EMMELOORD • Do 18 maart 2021 | 17:23 • Donderdag 18 maart 2021 | 17:23

Met de komst van het kunstwerk 'Aan de horizon...' onder de Marknesserbrug in Emmeloord moet het wachten voor de brug een stuk prettiger worden. Dat hoopt wethouder Simonse van Noordoostpolder die het ontwerp donderdag samen met kunstenaar Rob Bredewout onthulde. Nu het vaarseizoen eraan komt, gaat de brug vaker open. Om het wachten te verzachten, schreef de gemeente Noordoostpolder een prijsvraag uit voor een kunstwerk onder het brugdek.

Rob Bredewout uit Emmeloord won de prijsvraag die de gemeente Noordoostpolder twee jaar geleden uitschreef. De competitie leverde 24 ontwerpen op, waaronder 'Aan de horizon...'. De naam slaat op een zinssnede uit de Zuiderzeeballade: "En aan de horizon leit Emmeloord".

"Zoals je ziet: aan de horizon ligt onze mooie polder", wijst Bredewout naar het werk onder de openstaande brug. "Met op de voorgrond de tulpenvelden en op de achtergrond de Ketelbrug en het huisje."

Jury was gelijk enthousiast
Wethouder Simonse heeft de Marknesserbrug in zijn portefeuille. Hij zat in de jury samen met zijn voorgangers Andries Poppe en Willem Keur. Zij dachten verschillend over de nieuwe Marknesserbrug, maar ze waren eensgezind over 'Aan de horizon...'. Simonse: "Je ziet De Golfslag (voormalig verzorgingshuis, red.), het 'Dokter Jansen' (het Dokter Jansenziekenhuis, red.) en de andere markante gebouwen staan. We zeiden: dit moet 'em gewoon worden." De jury besloot dat het werk ook circulair moest zijn. Daarom werd 'Aan de horizon...' gedrukt op een plastic doek van gerecyclede petflessen.

Kunstwerk moet visitekaartje zijn
Kunstenaar Bredewout hoopt dat de weggebruikers enthousiast raken door zijn ontwerp. "Het is een visitekaartje", zegt hij. "Ik hoop met dit kunstwerk het wachten voor de brug een beetje te verzachten." Wethouder Simonse ziet het werk als 'een knipoog' richting de weggebruikers. "Even in de vertraging, even tot rust komen en alvast genieten van de plaats die je binnenrijdt." In de wintermaanden haalt de gemeente Noordoostpolder het kunstwerk naar binnen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel