Alle operatiekamers Flevoziekenhuis weer open voor planbare zorg

ALMERE • Do 18 maart 2021 | 17:42 • Donderdag 18 maart 2021 | 17:42

Alle operatiekamers van het Flevoziekenhuis in Almere zijn deze week weer geopend. Dat meldt het ziekenhuis. Veel operaties zijn uitgesteld vanwege corona, maar nu kan er weer een inhaalslag gemaakt worden, aldus een woordvoerder.

Spoedoperaties zijn ook tijdens de crisis doorgegaan. Maar operaties voor bijvoorbeeld een nieuwe knie werden op de lange baan geschoven. "Het is een heel vervelend jaar geweest, met name natuurlijk voor onze patiënten", zegt Frank van Bommel. Hij is orthopedisch chirurg in het Flevoziekenhuis. Ongeveer een jaar geleden kreeg zijn afdeling de mededeling dat er afgeschaald moest worden. Tijdens de eerste en tweede golf moesten bijna alle operaties afgezegd worden.

De wachtlijsten voor een nieuwe knie, heup of een ander gewricht zijn dan ook flink opgelopen. "Normaal gesproken is het zo dat je daar een wachttijd van zes weken acceptabel kunt achten." Dat is nu gemiddeld verdubbeld, schat Van Bommel.

Inmiddels kan de zogenoemde planbare zorg voor orthopedie weer doorgaan, aldus Van Bommel. "Dat kan zeker en veilig. Dat is de term waar het om gaat: veilig." Dat dat eerder tijdens de coronacrisis niet kon, was omdat er veel verpleegkundigen nodig waren voor de coronapatiënten. Op donderdag waren dat er nog 24 in het Flevoziekenhuis. Omdat die door een vaste groep van verplegers verzorgd kunnen worden, kunnen de verschillende afdelingen weer aan de slag in de operatiekamers, vertelt Van Bommel.

Afhankelijk van hoe de pandemie zich verder ontwikkeld, kunnen de operatiekamers op een later moment weer gesloten worden. Maar tot die tijd gaat er hard gewerkt worden om de achterstand in te halen, aldus de chirurg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel