Boer blijft verzet bieden tegen komst windmolen SwifterwinT

SWIFTERBANT • Vr 19 maart 2021 | 18:34 • Vrijdag 19 maart 2021 | 18:34

Een akkerbouwer in Swifterbant blijft zich verzetten tegen de komst van een grote windmolen vlakbij zijn woning aan de Visvijverweg. Vorig jaar werd hij na een uitspraak van de rechter gedwongen de rechten te verlenen op grond van eerder gemaakte afspraken. Nu weigert hij zijn huidige windmolen te saneren, wat onderdeel van de overeenkomst was.

Exploitant SwifterwinT is gestart met het project Windplanblauw. 74 turbines worden vervangen door 61 grotere molens. De akkerbouwer participeerde in het project en tekende de overeenkomst om zijn medewerking te verlenen. Hij kreeg spijt toen naderhand bleek dat er ook zo’n gevaarte op zijn terrein zou komen, op een paar honderd meter van zijn huis. Dat was zijn bedoeling niet. Sindsdien is het hommeles met de exploitant.

De boer vreest voor gezondheidsschade en overlast. Zijn advocaat De Lange meent dat de onherroepelijke vergunning alsnog van tafel kan, mede gezien uitspraken van het Europese Hof.

Bouwer heeft haast
SwifterwinT heeft intussen haast. De windmolens moeten over twee jaar draaien, anders loopt het bedrijf onder andere acht miljoen subsidie per windmolen mis. De boer moet volgens contract voor eind juni de oude molen verwijderd hebben. Daarvoor moet alleen wel heel wat in het werk worden gesteld.

De aannemer van de exploitant staat al weken te trappel om te beginnen met de grondwerkzaamheden. Onder meer voor aanleg van de infrastructuur, zoals kabels en een pad. Elke week wachten kost de exploitant veel geld.

De boer zegt dat na een forse investering zijn huidige molen veel langer meekan dan de tegenpartij berekent. Hij wil daarom meer geld zien. Maar het liefst wil hij zijn huidige windmolen houden.

Klauwen met geld
Er komen nog verschillende procedures aan. De advocaat van de boer heeft beroep ingesteld tegen het eerdere vonnis, en gaat dat weer doen als het negatief uitpakt. Al die juridische bijstand kost de Swifterbanter intussen klauwen met geld. Hij wil dat terugzien van SwifterwinT.

De rechter doet in dit kort geding op 9 april uitspraak. Daarmee zal het laatste woord nog niet gezegd zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel