Corona vertraagt plannen begraafplaats Emmeloord

EMMELOORD • Ma 22 maart 2021 | 15:38 • Maandag 22 maart 2021 | 15:38

Het is nog niet duidelijk of er op de begraafplaats in Emmeloord een speciale plek komt voor te vroeg geboren baby's van 24 weken of jonger. De raadsfractie van de ChristenUnie/SGP heeft hier vorig jaar om gevraagd. De gemeente broedt nog op plannen voor de begraafplaats in Emmeloord, maar die zijn door corona vertraagd.

Volgens verloskundige Gea Reussing is zo'n speciale herdenk- en begraafplek voor te vroeg geborenen en miskramen waardevol. Zij krijgt in de praktijk wekelijks te maken met ouders die hun ongeboren kindje verliezen. "Een op de vier vrouwen heeft er mee te maken. Komt dus best wel veel voor. En iedereen verwerkt het op zijn eigen manier. Sommigen gaan weer over tot de orde van de dag. Anderen hebben meer tijd nodig. En alles is in die zin ook goed."

Almere en Urk kennen al zo'n speciale plek voor ongeborenen en miskramen op de begraafplaats. "Dat zijn hele mooie initiatieven. Het doet ouders goed. Op zo'n plek wordt de ongeborenen gezien. Het is dan tastbaar. Het krijgt dan letterlijk een plek." Op de vraag of het een hype is, iets van deze tijd, is Reussing heel stellig: "Nee. Absoluut niet. De impact van miskramen en te vroeg geborenen is groot. Ik kom vrouwen ruim op leeftijd tegen die mij, omdat ik verloskundige ben, alles vertellen over hun miskramen. Dan ben je dus ruim in de tachtig maar dan leeft het nog steeds. Nee, zo'n speciale plek is geen hype."

In onze rubriek Na Het Nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel