De vervuiler betaalt niet alles, als het om watervervuiling gaat

FLEVOLAND • Ma 22 maart 2021 | 20:15 • Maandag 22 maart 2021 | 20:15

Het principe 'de vervuiler betaalt' gaat niet op voor het Waterschap Zuiderzeeland. Dinsdag wordt er in de bestuursvergadering over deze 'discrepantie' gesproken. Dat moeilijke woord geeft aan dat de vervuiler op dit moment niet alle kosten betaalt.

Want er komt veel rotzooi in het oppervlaktewater terecht, zoals gewasbeschermingsmiddelen van de landbouw, afvalwater van industrieterreinen, maar ook worden er frituurvet en medicijnen door het toilet gespoeld. Maar omdat het moeilijk en duur is om uit te zoeken wie dat precies doet, kunnen de kosten niet aan hen doorberekend worden.

'Ingewikkeld verhaal'
De kosten worden dus niet rechtvaardig verdeeld. Ineke Mastenbroek uit Swifterbant, lid van het bestuur van het Waterschap, noemt het zelf ook "een ingewikkeld verhaal". Het Waterschap ontvangt voldoende geld om de kosten te kunnen betalen, maar de bedrijven die weinig vervuilen betalen in verhouding te veel geld en andere sterk vervuilende bedrijven te weinig.

"Het hoeft geen kwade opzet te zijn, maar het zit gewoon ergens scheef."

— Ineke Mastenbroek van Waterschap Zuiderzeeland

Deze discrepantie bestaat al lang en die past dus niet bij het streven naar een rechtvaardige verdeling van de kosten. De huidige heffing voor bedrijven komt tot stand met behulp van ingewikkelde rekenmodellen, legt Mastenbroek uit. Daarbij wordt globaal gekeken naar de verwachting of bepaalde bedrijven veel of weinig zullen vervuilen. Maar blijkbaar zijn die modellen nog niet ingewikkeld genoeg, want er moet steeds meer gebeuren om het vervuilde oppervlaktewater te zuiveren en die kosten worden nu aan iedereen doorberekend.

Verschil bij Tollebeek het grootst
Alle waterschappen kennen zo'n discrepantie, die zo'n 15% is. Waterschap Zuiderzeeland heeft een verschil van 20% en op sommige plekken is dat nog veel hoger, zoals bij Waterzuivering Tollebeek, waar het verschil 40% is. Het vervuilde water van het industrieterrein op Urk komt daar bijvoorbeeld op uit. Maar je kan niet 1-op-1 zeggen dat dit ook de hoofdveroorzaker is, want op zo'n zuivering komt heel veel vervuild water binnen van verschillende bronnen.

Dure onderzoeken
Ook in bijvoorbeeld Almere is een groot verschil geconstateerd. Er wordt volgens Mastenbroek daarom heel specifiek uitgezocht welke bedrijven er achter de vervuiling zitten. De onderzoeken daarnaar gaan verder dan alleen het nemen van een watermonster en die zijn dan ook duur. Maar inmiddels wordt het steeds duidelijker dat het industrieterrein op Urk inderdaad de veroorzaker is van de discrepantie in Tollebeek. "Dat kan dan nog steeds heel veel oorzaken hebben, zoals of er meer vervuild water geloosd wordt dan verwacht, maar ook het seizoen kan invloed hebben met meer of minder water, zijn niet alle bedrijven in beeld... Dus het hoeft geen kwade opzet te zijn, maar het zit gewoon ergens scheef. Daarom gaan we dinsdagavond besluiten over het voorstel om heel specifiek uit te zoeken waarom dat rekenmodel niet klopt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel