Cel geëist voor uitkleden jongen en agressie in supermarkt

ALMERE • Di 23 maart 2021 | 13:10 • Dinsdag 23 maart 2021 | 13:10

Een 19-jarige Almeerder krijgt als het aan de officier van justitie ligt zestien maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij dwong in februari 2020 met wat vrienden iemand om zich op straat in Almere tot op zijn onderbroek uit te kleden. Ook ging hij door het lint in een supermarkt.

In de Lelystadse rechtbank bekende de Almeerder vrijwel alles. "Hij had een vriend van mij in een moeilijke positie gebracht, daar wilden we hem op aanspreken." Eén van de vrienden nam de nietsvermoedende jongen mee een steegje in, waar de verdachte met iemand anders hem stond op te wachten. Het slachtoffer werd volgens de officier door alle drie in het gezicht gestompt en hij werd bedreigd met een mes.

Vernederend en respectloos
Vervolgens werd hij in zijn boxershort achtergelaten in dat steegje. Zijn kleding was meegenomen, zijn schoenen en telefoon ook. "Zeer, zeer vernederend", zei de aanklager daarover. "Respectloos", vond de voorzitter van de rechtbank. De politie moest het blote en verkleumde slachtoffer uiteindelijk naar huis brengen. De Almeerder zegt dat hij inderdaad een klap heeft uitgedeeld, maar meer niet. Een mes zegt hij niet te hebben gezien. Hij vertelde op de zitting dat hij te impulsief heeft gehandeld en betuigde spijt van zijn daad.

Door het lint om mondkapje
Op 17 februari van dit jaar liep de Almeerder zonder mondkapje een supermarkt binnen. Hij werd daarop aangesproken door een medewerkster. Toen hij daarna nog een keer de winkel in wilde, bemoeide de bedrijfsleider zich ermee. Hij gaf hem een mondkapje van de winkel, maar daar wilde de verdachte volgens de officier niets van weten. Hij deelde een paar klappen en duwen uit en bedreigde de man met de dood.

Volgens de Almeerder had de bedrijfsleider de klappen aan zichzelf te danken, omdat hij 'direct agressief deed' en hem vastpakte. "Ik was nog bezig om mijn mondkapje op te zetten, maar hij zat gelijk aan me." Hij claimt dat hij trauma's uit het verleden heeft en de bedrijfsleider daarom van zich af duwde. "Dat was niet goed, maar ik had hem al een paar keer gevraagd me los te laten." Het slachtoffer eist in deze zaak 450 euro smartengeld.

Volgens de Reclassering heeft de Almeerder hulp nodig. De officier van justitie koppelde dan ook een proeftijd van drie jaar aan het voorwaardelijke deel van de straf. In die periode moet hij aan zichzelf gaan werken, begeleid gaan wonen en meewerken aan het vinden van een zinvolle dagbesteding.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel