Eén onderdoorgang voor auto's in nieuwe plannen stationsgebied Lelystad

LELYSTAD • Di 23 maart 2021 | 20:32 • Dinsdag 23 maart 2021 | 20:32

Meer ruimte om je fiets te stallen en nog maar één onderdoorgang voor auto's. Dat is het plan dat de gemeente, NS en ProRail op tafel hebben gelegd voor het station in Lelystad.

De bestaande fietsenstallingen onder de sporen worden uitgebreid en opgeknapt. Als het voorstel doorgaat wordt het mogelijk om direct vanuit de stallingen naar de stationshal te lopen.

Nieuwe onderdoorgang
De uitbreiding van het aantal fietsenrekken betekent dat de onderdoorgang voor auto's en bussen naast het pand van iClicks verdwijnt. Iets verderop komt dan een nieuwe doorgang die alleen voor fietsers en voetgangers is.

Voor auto's en bussen blijft de onderdoorgang aan de kant van het Provinciehuis wel bestaan. In eerdere varianten van de plannen voor het stationsgebied was ook die verdwenen. Dat stuitte op zoveel weerstand bij de gemeenteraad dat het college van B en W werd opgedragen om te komen met een alternatief. De mogelijkheid voor een tunnel is onderzocht, maar die optie bleek veel te duur.

Hoewel de plannen die nu aan de gemeenteraad zijn voorgelegd zich richten op het fietsparkeren, worden ook andere zaken duidelijk. Zo blijkt uit de schetsen dat de rotonde bij het Provinciehuis plaatsmaakt voor een reguliere kruising. Ook het voorstel om het huidige busstation, bestaande uit losse perrons, om te vormen tot één eilandperron is in de plannen opgenomen.

Eerste 24 uur gratis
De nieuwe fietsenstallingen zullen bewaakt zijn, in tegenstelling tot een groot gedeelte van de huidige plekken. De eerste 24 uur parkeren is gratis, daarna moet er betaald worden. Op dit moment zijn er zo'n tweeduizend plekken, dat moeten er vierduizend worden. Dat is inclusief een losse stalling in de buitenlucht naast het Provinciehuis.

Oordeel volgt later
De gemeenteraad sprak dinsdagavond over het voorstel en kreeg de gelegenheid om met op- en aanmerkingen te komen. Raadslid Meral Aktan van Jong Lelystad vroeg om oplaadmogelijkheden voor e-bikes, iets dat in de huidige plannen nog niet is geregeld. Henk Schraa van de ChristenUnie stelde voor om geen rekken met twee etages te gebruiken. Een fiets op de hoogste etage plaatsen is volgens hem te lastig.

Een definitief oordeel van de gemeenteraad volgt later dit jaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel