Geld en campagne voor meer AED's

ALMERE • Wo 24 maart 2021 | 12:17 • Woensdag 24 maart 2021 | 12:17

Almeerders die een Automatische Externe Defibrillator (AED) in de wijk willen, kunnen daarvoor maximaal 750 euro van de gemeente Almere krijgen. Dat is één van de maatregelen om de dekking van de AED's in de stad te verbeteren. Vorig jaar werd na onderzoek van Omroep Flevoland duidelijk dat op 42 plekken in de stad zo'n apparaat om mensen met een hartstilstand te redden mist.

In eerste instantie was het stadsbestuur alleen bereid om een campagne met de Hartstichting op te zetten om meer burgerhulpverleners te werven. Maar daar is nu een 'aanmoedigingsbijdrage' bijgekomen voor inwoners die plannen hebben voor een AED in de wijk. Daar zijn wel wat regels aan verbonden. De aanvrager moet samen met buurtbewoners een deel zelf betalen en ervoor zorgen dat het apparaat opgehangen en onderhouden wordt. Daarnaast moeten genoeg buurtbewoners geschoold worden als burgerhulpverlener. Per jaar kunnen er zo'n veertien initiatieven worden ondersteund door de gemeente.

Waarom zijn AED's belangrijk?
HartslagNu heeft een systeem waarbij burgerhulpverleners worden gewaarschuwd door de 112-meldkamer zodra er een melding binnenkomt van een hartstilstand in de buurt. Nog voordat de ambulance arriveert, kunnen de burgerhulpverleners een AED ophalen op het adres dat ze doorkrijgen van HartslagNu. Anderen beginnen met reanimeren. Uit onderzoek blijkt dat hiermee kostbare minuten gewonnen worden en dat de overlevingskans stijgt.

Publiekscampagne start volgende maand
De beloofde publiekscampagne start vanaf 1 april. De wervingscampagne voor burgerhulpverleners is dan onder meer te zien op posters in bushokjes en advertenties in kranten. Niet alleen in de openbare ruimte wordt geadverteerd. Ook op socialmediakanalen als Facebook en LinkedIn wordt aandacht gevraagd voor meer burgerhulpverleners.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel