Flevolandse deelnemers aan EO-programma De 100, wachten op een donor

FLEVOLAND • Wo 24 maart 2021 | 15:45 • Woensdag 24 maart 2021 | 15:45

Aan het EO-programma De 100, Wachten op een donor, doen twee Flevolanders mee: Wende Frankema uit Lelystad en Bregje Smetsers uit Zeewolde.

De zesdelige serie is vanaf maandag 29 maart om 21.30 uur te zien op NPO1.

Wende
Wende is 12 en heeft in september een donorhart gekregen. Wende is geboren met een zeer zeldzame genetische aandoening: het syndroom van Carvajal. Hierdoor heeft ze nauwelijks haargroei en een zeer gevoelige huid met eeltvorming op haar handen en voeten. Een bijkomend en veel ernstiger symptoom is hartfalen, ofwel cardiomyopathie.

"Het gaat heel goed," vertelt Wende. "Ik kan weer fietsen en ook goed eten." Wel moet ze oppassen met virussen, zoals verkoudheid. Dat kan gevaarlijk zijn, omdat ze medicijnen slikt om een afweerreactie van haar lijf tegen haar nieuwe hart tegen te gaan.

Bregje
Bregje (44) heeft de erfelijke nierziekte ADPKD, ofwel cystenieren. Door deze ziekte is niet alleen haar nierfunctie drastisch afgenomen, ook haar lever is erdoor aangetast. Een paar jaar geleden heeft ze al een donorlever ontvangen. Nu heeft ze een donornier nodig.

Er is een donor die haar nier wil afstaan, maar die heeft de verkeerde bloedgroep. Er is de optie van een cross-over-nierdonatie, waarbij Bregjes donor haar nier afstaat aan iemand anders en Bregje een nier krijgt van een andere donor. Bregje hoopt aan de eerstvolgende cross-over mee te kunnen doen. "Mijn nierfunctie zit nu op 14%. Ik houd mijn conditie op peil door elke dag vijf kilometer te wandelen, maar ik ga wel iedere middag slapen en 's avonds lig ik al om acht uur in bed," aldus Bregje.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel