Buurthapboekje verbindt eters in coronatijd

ESPEL • Wo 24 maart 2021 | 16:47 • Woensdag 24 maart 2021 | 16:47

Inwoners van Espel hebben een boekje gemaakt met 36 verhalen om elkaar te steunen in deze moeilijke coronatijd. De schrijvers zijn mensen, die gewoonlijk elke eerste woensdag van de maand samen de 'buurthap' eten in buurthuis De Ducdalf. Door de coronamaatregelen ligt het samen eten stil. Het Buurthapboekje is woensdagmiddag gepresenteerd.

De Buurthap in Espel is in 2018 ontstaan. Vóór corona deden er zo'n vijftig dorpsgenoten aan mee. De kok bereidt dan een drie-gangen menu. "Het is ontstaan om mensen te verbinden, vooral ouderen en alleenstaanden die vaak eenzaam zijn. De groep werd met de tijd steeds groter. Helaas is dat komen te vervallen," zegt Reini Osinga.

Kok Edwin van der Velde is ook na de gedwongen sluiting vanwege corona doorgegaan met koken op elke eerste woensdag van de maand. In plaats van dat de eters naar hem komen, worden de complete maaltijden nu bij 34 deelnemers thuisgebracht. "Dat is een uitkomst voor degenen die niet wilden komen," aldus Mineke van der Velde.

Om toch te horen hoe het met elkaar gaat, is het idee ontstaan om de deelnemers hun verhaaltjes te laten opschrijven. "De 36 verhalen gaan niet alleen maar over de saaie coronatijd, maar er staan ook gedichten in, creatieve belevenissen of puzzeltjes", zegt Reini Osinga.

Trouwe klant Dina Jager kreeg woensdagmiddag het eerste exemplaar van het 'Buurthapboekje', waarin zij zelf ook iets heeft geschreven. Aanvankelijk was zij niet zo te porren om in de Ducdalf mee te eten, maar toen ze eenmaal was geweest, vond ze het altijd gezellig. Dina hoopt dat de Buurthap snel weer in het buurthuis kan plaatsvinden, want ze is wel klaar met alle beperkingen door de corona.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel