Na elf jaar nog steeds geen duidelijkheid over rechtszaak rond blowboot

ALMERE • Wo 24 maart 2021 | 22:20 • Woensdag 24 maart 2021 | 22:20

Het is nog altijd niet duidelijk wat er precies gaat gebeuren met de al elf jaar durende rechtszaak rond de blowboot in Almere. Woensdag stond er een pro-formazitting op de rol in de Lelystadse rechtbank. Hier vroegen de advocaten van de twee eigenaren en de bedrijfsleider van de blowboot nogmaals om de zaak niet-ontvankelijk te verklaren.

Dat deden raadsmannen Gerard Spong en zijn kantoorgenoot Sidney Smeets in februari ook al tijdens een regiezitting. De officier van justitie antwoordde op dat verzoek in een schriftelijke verklaring, die verder niet werd besproken tijdens de zitting woensdagmiddag. "Dat stuk is afdoende onderbouwd, daar hoeven we verder niet op in te gaan", liet hij weten.

Spong maakte van de gelegenheid gebruik om nog maar eens fel van leer te trekken tegen de hele gang van zaken. "Mijn cliënten zijn al elf jaar onderwerp van een strafrechtelijke vervolging. En dan gaat het niet eens over ernstige zaken als moord of verkrachting. Het is een zotte vertoning. Moeten we dit wel willen in ons land?"

Te grote voorraad drugs
In 2009 bleek dat de coffeeshop in het centrum van Almere grote hoeveelheden softdrugs op voorraad had. Niet alleen op de blowboot zelf, maar ook bij een medewerker thuis. De rechtbank oordeelde eerder dat de twee eigenaren nooit vervolgd hadden mogen worden.

Zowel de gemeente, de politie als het Openbaar Ministerie (OM) wisten dat de coffeeshop veel bezoekers trok. Daarom was er ook veel meer softdrugs nodig dan de maximum toegestane hoeveelheid van 500 gram.

Het OM ging echter in hoger beroep tegen het vonnis en in 2014 besloot het Gerechtshof dat de zaak over moet worden gedaan. Vervolgens bleef het een tijd stil. Tot begin dit jaar.

'Lijkt de Rutte-doctrine wel'
Spong zei in februari: "Na 2,5 jaar pikte een officier van justitie het op. Die wilde toen schikkingsonderhandelingen beginnen." De coffeeshop ging daarop in, maar tot een deal kwam het niet. "De onderhandelingen werden zonder opgave van redenen afgebroken door het OM. Rechtstatelijke lariekoek, noem ik het", zei Spong woensdag daarover.

De advocaat zegt daardoor volkomen in het duister te tasten over de vraag waar het pijnpunt zit. "Het lijkt de Rutte-doctrine wel", zo merkte hij op, verwijzend naar het verwijt dat premier Rutte wordt gemaakt over het zo min mogelijk verstrekken van achterliggende informatie en beweegredenen.

Volgens Spong en Smeets staat als een paal boven water dat de eigenaren van de blowboot op een nette manier hun bedrijf runnen. Niet alleen de blowboot in Almere, maar ook de coffeeshop in Lelystad is van hen. En ze zijn betrokken bij het landelijke experiment met legale wietteelt.

'Belastinggeld over de balk'
Spong: "Wat is nu het maatschappelijk belang nog van deze vervolging? Nul komma nul. Belastinggeld wordt hiermee over de balk gesmeten. Vervolging dient geen enkel relevant doel meer."

De 48-jarige ondernemer uit Den Haag vroeg de rechters dan ook "waar de menselijke maat is in deze zaak." De 51-jarige verdachte uit De Waal en de 64-jarige medeverdachte uit Almere sloten zich daarbij aan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel