Stremming Suezkanaal zorgt voor kopzorgen bij fietsfabrikant

LELYSTAD • Do 25 maart 2021 | 12:13 • Donderdag 25 maart 2021 | 12:13

Sinds het uitbreken van de coronacrisis is er wereldwijd een tekort aan fietsonderdelen uit Azië. Ook fietsenmaker Giant in Lelystad heeft daar al maanden last van. Nu de lockdowns in Azië voor het grootste deel voorbij zijn, komt de levering van onderdelen langzaam weer op gang. Maar dan helpt het natuurlijk niet als het Suezkanaal geblokkeerd raakt.

Giant levert jaarlijks duizenden fietsen. Bij het uitbreken van de coronacrisis in China eind 2019, liep de levering van onderdelen in rap tempo terug. Veel onderdelen komen namelijk uit landen als China, Taiwan en Japan. Door lockdowns kwamen ook alle fabrieken in deze landen stil te liggen en konden er geen onderdelen meer geleverd worden. De productie is inmiddels weer opgestart en toch is er nog een tekort. Hoe kan dat?

Een woordvoerder van Giant zegt dat het antwoord vrij simpel is: "Sinds de uitbraak van corona is de vraag naar fietsen explosief gestegen. Dat zien niet alleen wij, maar alle producenten. Door de sluiting van de fabrieken in Azië kon er enige tijd niet geleverd worden. De fabrieken zijn inmiddels weer open en druk bezig om de achterstanden weg te werken. Maar doordat de vraag zo enorm gestegen is, kunnen ze het werk gewoon niet aan." Giant zegt in sommige gevallen maanden op onderdelen te moeten wachten.

"Dan gaat het bijvoorbeeld om onderdelen voor de aandrijving. Die komen veelal van Shimano. Derailleurs, kettingen, tandwielen, dat soort zaken. Die worden gemaakt in China, maar kunnen slechts mondjesmaat geleverd worden omdat de vraag zo enorm groot is."

Als de onderdelen dan eenmaal zijn gemaakt, komen ze per schip naar Europa. En daar doet zich nu een nieuw probleem voor. Sinds twee dagen ligt er een containerschip dwars in het Suezkanaal en blokkeert de scheepvaart. Het zorgt voor kopzorgen bij de fietsfabrikant in Lelystad: "Ja dat helpt natuurlijk niet." Voorlopig zit er niks anders op, dan rustig afwachten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel