Buurman (75) hoeft niet te verhuizen na ontucht

LELYSTAD • Do 25 maart 2021 | 14:36 • Donderdag 25 maart 2021 | 14:36

Een 75-jarige man uit Lelystad is in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van acht maanden voor het meerdere keren betasten van zijn buurmeisje. Van de straf zijn vijf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

De straf komt grotendeels overeen met het vonnis van de rechtbank in Lelystad in 2018. Het voorwaardelijke deel is geen vier maar vijf maanden geworden, omdat het hoger beroep lang heeft geduurd.

Geen verhuizing
De man en het slachtoffer wonen pal naast elkaar. Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dit zeer onwenselijk en had daarom, net als bij de rechtbank, een contact- en gebiedsverbod geëist. De man zou dan moeten verhuizen. De rechtbank legde de twee verboden in 2018 niet op omdat de echtgenote van de man ernstig ziek was. De vrouw is inmiddels overleden. Voor het OM reden om de gedwongen verhuizing opnieuw te eisen.

Het hof vindt dat dit te ver gaat. Daarbij heeft de buurman twee weken geleden tijdens de zitting aangegeven zelf te willen verhuizen, aldus de raadsheer van het hof. De ouders van het meisje verlieten na de uitspraak teleurgesteld de zaal. "Wij moeten nu naast hem blijven wonen", aldus de moeder. Zij noemt de uitspraak "triest". De buurman moet ook een schadevergoeding van 1300 euro betalen.

Filmpje
De ontucht vond tussen mei 2015 en begin juni 2017 plaats, vooral in het voorjaar en in de zomer. Het meisje was 11 jaar oud toen het begon. De man betastte haar terwijl ze in de tuin was, door over een lage schutting te buigen, en in zijn woning. Meerdere buren hebben dit gezien en namen contact op met Veilig Thuis Flevoland. In 2017 maakte een buurman een filmpje toen het opnieuw gebeurde.

Altijd ontkend
De vader van zeven kinderen en opa van 22 kleinkinderen heeft altijd ontkend. Hij stelt dat de verklaring van het meisje is ingefluisterd door haar vader, met wie hij ruzie heeft. Volgens het hof wordt zijn verhaal niet ondersteund door het dossier. Toen de 75-jarige werd aangehouden, zei hij niet de man op het filmpje te zijn. Hij kwam daar later op terug, maar volgens hem was er op de beelden geen seksueel misbruik te zien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel