Plan ondergrondse afvalcontainers in de Vecht zorgt voor ophef

LELYSTAD • Vr 26 maart 2021 | 9:56 • Vrijdag 26 maart 2021 | 9:56

De nieuwe manier van afvalinzameling in Lelystad blijft voor ophef zorgen. Op social media verschijnen foto's van ondergrondse containers met daarnaast grofvuil, zoals koelkasten, tapijt en hout. Ook bewoner van de Vecht Lucia Wijnnobel maakt zich zorgen en ze voelt zich niet gehoord door de gemeente Lelystad.

"Wij willen dit niet", laat ze weten. Het plan een afvalcontainer naast haar tuin te plaatsen, staat haar niet aan: "Wat krijg je? Dan komt die vrachtwagen vlak naast onze tuin te staan met alle stank van dien." Ze heeft al een zienswijze ingediend, een bezwaar, maar zou daar nooit een inhoudelijke reactie op hebben gekregen.

Wijnnobel vermoedt dat er niet goed gekeken is voor de plekken werden uitgekozen. Weliswaar hield de gemeente voorafgaand daaraan in 2018 enquêtes onder inwoners, maar Wijnnobel is niet de eerste die betwijfelt of de uitkomsten daarvan wel zijn gevolgd.

De verantwoordelijk wethouder, Jack Schoone, zegt van wel. Hij verdedigde het beleid al vaker bij Radio Lelystad. De gegevens van de enquêtes zijn inmiddels echter vernietigd, verklaart hij, omdat dat moest vanwege privacy regels. Schoone kondigt aan, zelf contact op te nemen met Wijnnobel, want het is volgens hem wel degelijk de bedoeling naar de inwoners te luisteren. En hij drukt iedereen op het hart het te melden als er grofvuil naast de containers staat: "Dan komt HVC het ophalen." Hoe je zo'n melding kunt doen, zie je hier.

Ook Schoone ziet het gemopper op social media, maar daarvan is hij niet onder de indruk. "Als je er analytisch naar kijkt, dan zie je dat er op een stad van 80.000 inwoners maar iets van twee of drie procent klaagt. Dan zie je dat je heel veel mensen niet hoort die tevreden zijn met het proces zoals die nu gaat."

Dit artikel is geschreven door Desi Bootsman. Zij gaat zich het komende jaar speciaal richten op nieuws uit Lelystad voor Omroep Flevoland. Voor tips: desi.bootsman@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel