Start kunstroute Urk 'Gouden tijden, zwarte bladzijden'

URK • Za 27 maart 2021 | 16:51 • Zaterdag 27 maart 2021 | 16:51

Vanaf zaterdag zijn de werken van vijftien jonge Urker kunstenaars te bewonderen in het oude dorp. Vanwege corona net als vorig jaar opnieuw niet in een museum, maar door middel van een kunstroute, achter ramen en etalages. Het thema van dit jaar is 'Gouden tijden, zwarte bladzijden'.

Eén van de werken is gecreëerd door Jan-Maarten Zwaan (26) die geboren en getogen is op Urk. Hij werkt in de gehandicaptenzorg maar is in zijn vrije tijd altijd bezig met striptekenen. Hij moest bij 'Gouden tijden' denken aan de Gouden eeuw en bij 'Zwarte bladzijden' aan social media. "Soms vind ik social media heel fijn en soms beklemt het mij heel erg. Daarom heb ik een 17e-eeuwse influencer getekend en daar een aantal Instagram-posts van gemaakt."

Inspireren
Het evenement is een initiatief van Kunstenaarscollectief Jonge Urker Kunstenaars (JUK) en SCAB Jong (Stichting Culturele Activiteiten en Bibliotheek). Het is bedoeld om elkaar en anderen te inspireren. Volgens mede-organisator en Urker Jennie Koffeman is het thema heel breed: "We vonden het leuk dat er een tegenstelling in zit en we wilden een thema waar je heel veel kanten mee op kan gaan. Dat is ook goed te zien, elke kunstenaar heeft echt een andere manier aangepakt om met het thema aan de slag te gaan."

De kunstenaars zijn tussen de 18 en 30 jaar oud, en de groep die mee wil werken wordt elk jaar groter. Vorig jaar was de kunstroute een succes, de honderd routekaartjes waren het eerste weekend al op. Dit jaar zijn er achthonderd kaartjes gedrukt. Koffeman: "Het is heel leuk om te zien dat Urk wel een beetje warm wordt voor kunst."

'Roendjen duur ut Ouwe Durp'
De route start bij Tourist Info Urk aan de Dormakade. Daar kan ook een plattegrond gehaald worden. De kaart is geen vereiste: als je de pijlen op de grond volgt kun je tijdens een ‘roendjen duur ut Ouwe Durp’ alle werken bekijken. Aangekomen bij het strandpaviljoen Urk aan de Staversekade heb je alles gezien.

"Het is coronatijd, dus er is sowieso niet veel te doen", zegt Koffeman. "Urk heeft hele mooie straatjes, de route gaat langs de haven en er zijn hele coole kunstwerken te bewonderen. Dus het is echt een aanrader voor een date of een leuk uitstapje."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel