Ophef na vergelijking journalisten met SS'ers, kerk biedt excuses aan

URK • Ma 29 maart 2021 | 21:34 • Maandag 29 maart 2021 | 21:34

Op sociale media is maandagavond ophef ontstaan door een uitspraak van de woordvoerder van de Sionkerk op Urk. Volgens de regionale krant De Stentor heeft ouderling Hessel Snoek tegen een verslaggever gezegd dat journalisten 'randdebielen en terroristen zijn'. Ook heeft Snoek gezegd dat de SS in de oorlog vriendelijker zou hebben gehandeld.

Vooral die laatste opmerking valt bij veel mensen verkeerd. Op Twitter spraken maandagavond honderden mensen hun verontwaardiging uit. Volgens het CIDI, een stichting die opkomt voor het recht op vrede en veiligheid voor Israël en het Joodse volk, heeft ouderling Snoek tijdens de geschiedenisles op school niet goed opgelet.

In een persverklaring op de website van de Sionkerk bood de Kerkenraad maandagavond laat excuses aan. Volgens de Kerkenraad zijn de uitlatingen gedaan 'onder aanhoudende zware mediadruk en uitputting'.

De woordvoerder van de kerk deed zijn uitspraken toen de krant vroeg om een reactie op de gebeurtenissen van zondag. Een verslaggever van PowNews werd bij de Sionkerk aangereden en geschopt toen hij kerkgangers vragen wilde stellen. De kerk op Urk ligt landelijk onder een vergrootglas, omdat de coronaregels bij diensten niet langer in acht worden genomen. Zo zijn er meer dan de geadviseerde 30 kerkleden tijdens een dienst aanwezig, wordt er geen 1,5 meter afstand gehouden en wordt er door de aanwezigen gezongen.

Snoek stelde ook nog tegenover De Stentor dat de journalisten zelf uit waren op sensatie. "De microfoon werd bij sommige kerkgangers nog dieper tegen de mond aangedrukt dan het stokje bij een coronatest", aldus Snoek. Omroep Flevoland heeft sinds zondag diverse malen contact gezocht met de Sionkerk voor een reactie op de gebeurtenissen, maar de woordvoerder geeft "geen reactie meer".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel