Wantrouwen tegen datacenter niet weg na informatiebijeenkomst

ZEEWOLDE • Ma 29 maart 2021 | 21:56 • Maandag 29 maart 2021 | 21:56

Een digitale informatieavond waarbij honderden vooraf ingediende vragen werden behandeld heeft bij enkele inwoners van Zeewolde het wantrouwen tegen een datacenter niet weg kunnen nemen.

Een nog onbekend Amerikaans bedrijf wil op een terrein van 166 hectare in Zeewolde een datacenter laten bouwen, maar inwoners vrezen voor de kwaliteit van het drinkwater, geluidsoverlast en de effecten op de stroomvoorziening. Deskundigen probeerden alle vragen te beantwoorden maar bevredigend bleek dat niet, omdat tijdens de online-chat vaak uit onvrede nog meer vragen werden gesteld.

Geen drinkwater
Toon Boonekamp van Arcadis, dat de komst van het Amerikaanse bedrijf voorbereidt, vertelde dat het drinkwater niet wordt gebruikt om machines te koelen, maar om te drinken of de toiletten door te spoelen. Pas in geval van zeer lage of hoge temperatuur wordt water ingezet voor het vergroten van de luchtvochtigheid of het koelen van apparatuur, maar dat is water uit de nabijgelegen Hoge Vaart.

Hoeveel lawaai maakt het datacenter?
Geluidsoverlast is er niet, beweerde Henk Wilbers van Arcadis vrij stellig. Vrachtverkeer en zelfs normale huisgeluiden maken volgens hem meer lawaai dan een datacenter. Er zou onderzoek zijn gedaan, maar concrete cijfers over hoeveelheden decibellen kon hij niet delen met de bezorgde toehoorders.

Ook over de stroomvoorziening hoeft niemand zich zorgen te maken, verzekerde Doede Wessels van DGMR. Een nieuwe aansluiting op het hoofdspanningsnet zal het datacenter van stroom voorzien. In totaal is 1380 gigawatt per uur nodig om het gebouw operationeel te houden, twee keer het huishoudelijke verbruik van het dorp Zeewolde. "En zeker niet vier keer Amsterdam", voegde Wessels eraan toe. Verbazing was er bij de inwoners dat er geen zonnepanelen op de daken van het datacenter komen en de vraag rees of er wel genoeg groene stroom overblijft voor de woonhuizen, nu het datacenter heeft gekozen voor groene stroom.

Hoeveel banen levert het op?
Renate Slokker van de gemeente Zeewolde wees op de werkgelegenheid. Volgens Slokker gaat het om 1200 tot 1500 fte tijdens de bouw gedurende vijf à zeven jaar. En 410 fte wanneer het datacenter volledig draait. Werknemers (beveiligers, IT-ers, catering, onderhoud, techniek) zullen in de regio worden gezocht. De werkgelegenheid bij datacenters zou in Nederland in de komende vijf jaar met 56 procent toenemen, vertelde ze.

Er waren online veel ontevreden reacties als "stoppen met die goed nieuws show" en "sluit alsjeblieft dit promotieverhaal af". Voor 6 april hopen Arcadis en de gemeente Zeewolde de overige vragen te beantwoorden. Tot die datum kunnen burgers een zienswijze indienen over het datacenter.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel