Burgemeester Urk: 'Niet ingrijpen politie was bewuste keuze'

URK • Ma 29 maart 2021 | 22:38 • Maandag 29 maart 2021 | 22:38

Burgemeester Cees van den Bos van Urk zegt dat de politie is gevraagd zich zondagochtend terughoudend op te stellen bij een dienst van de Sionkerk. Op die dienst kwam pers af, omdat de kerk had aangekondigd de coronarichtlijnen van de Rijksoverheid grotendeels naast zich neer te leggen en weer honderden bezoekers toe te laten.

Op het parkeerterrein werd een verslaggever van PowNed geschopt en aangereden door Urkers. Er is veel kritiek gekomen op het feit dat de politie zich tijdens die incidenten op de achtergrond hield. Van den Bos zegt dat dat een bewuste keuze was. "We hebben de politie de opdracht gegeven de-escalerend op te treden. Het is de inschatting van de professional op straat hoe je dat voor elkaar krijgt. Ik vertrouw daarop en we hebben nu ook verschillende verdachten aan kunnen houden."

De aanvallen op de journalist vindt de Urker burgemeester onaanvaardbaar. "We hebben persvrijheid en vrijheid van godsdienst. Op het moment dat er journalisten komen, dan moeten die hun werk kunnen doen, ook op Urk." Maar er zit ook een andere kant aan het verhaal, zegt Van den Bos: "Urkers kwamen naar me toe dat ze zich soms onheus bejegend voelden door de pers. Dat kan zo zijn en ik snap dat dat vervelend is. Ik roep de pers op om daar rekening mee te houden, maar dat legitimeert geen geweld."

'Maximaal aantal is geen RIVM-richtlijn'
De burgemeester zegt in gesprek te zijn met de Sionkerk en andere kerken op Urk over het loslaten van de coronaregels. "Ik wijs ze erop dat ik het belangrijk vind dat ze de algemeen geldende RIVM-richtlijnen in acht nemen en daar niet van afwijken. Het gaat dan om 1,5 meter afstand, desinfectiemiddelen en kijken of iemand wel of niet besmet is." Op de vraag of hij het prima vindt dat er meer dan 30 mensen bij elkaar komen, antwoordt Van den Bos: "Het maximaal aanwezige aantal mensen van 30 is geen RIVM-richtlijn, maar een advies van het CIO (Interkerkelijke Contact Overheidszaken, red.). Ik heb tegen de Sionkerk gezegd, hou je aan de RIVM-richtlijnen, dat vind ik verantwoord."

Late reactie
Van den Bos is op zondag om een reactie op de gebeurtenissen gevraagd. Ook op maandag is dat gebeurd, maar de burgemeester gaf aan niet voor de camera te willen reageren. Op maandagavond gaf Van den Bos uiteindelijk een interview, waarin hij uitlegde waarom een reactie zo lang uitbleef. "Het is op Urk altijd de policy geweest niet te werken op zondag, dat heeft te maken met het respecteren van de zondagsrust. En die respecteer ik ook. Wellicht had ik achteraf gezien, toch ook op zondag, moeten reageren. Maar zoals gezegd: ik streef de zondagsrust na. Maandag wilde ik eerst alle informatie op een rijtje hebben, voordat ik de pers te woord zou staan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel