Kickstart Cultuurfonds mist Flevolandse aanvragen

FLEVOLAND • Di 30 maart 2021 | 15:54 • Dinsdag 30 maart 2021 | 15:54

Waar blijven de aanvragen van Flevolandse culturele instellingen, musea en theaters? Dat vraagt het Kickstart Cultuurfonds zich af, nadat er bij de eerste ronde van financiële steun van dit jaar vrijwel geen aanvragen uit Flevoland zijn binnengekomen.

Kickstart Cultuurfonds is een noodfonds van tal van fondsen als de BankGiro Loterij, het prins Bernhard Cultuurfonds, de VandenEnde Foundation en tal van private fondsen om de cultuursector in de huidige coronacrisis te helpen. Vorig jaar is er zestien miljoen euro aan 418 instellingen weggegeven, dit jaar al negen miljoen aan 261 instellingen. Er zit nu nog ruim elf miljoen in het fonds, dat voor de zomer wordt verdeeld.

"Overal komen aanvragen vandaan, maar toen we keken naar Flevoland zagen we dat die provincie echt ver achterblijft. We hebben er geen verklaring voor. In Flevoland zijn toch ook theatergezelschappen, musea, en theaters", aldus het Kickstart Cultuurfonds.

Eerste ronde vorig jaar ruim 2,5 ton
In de eerste ronde van 2020 gaf het fonds nog wel ruim 2,5 ton aan Flevolandse instellingen: 28.000 euro aan de Stichting Almeerse Theaters, 100.000 euro aan The Red Herring in Almere en ruim 26.000 euro aan podiumgezelschap le Fay in Almere. De Meerpaal in Dronten kreeg ruim 39.000 euro, De Kubus in Lelystad ruim 42.000 euro en poppodium De Meester in Almere 22.000 euro. In de lijsten komen geen andere Flevolandse instellingen of groepen voor.

Het fonds ziet graag dat er uit Flevoland meer aanmeldingen binnenkomen en doet hiervoor een oproep. In aanmerking komen producenten van professionele podiumkunsten, muziekpodia, theaters en musea. Ze kunnen een bijdrage van 5.000 tot 100.000 euro krijgen. De aanvragers moeten wel kunnen verantwoorden waaraan het geld wordt besteed. Ook gaat het om uitgaven die nog gedaan moeten worden. Per categorie gelden verschillende data waarop de aanvraag bij het fonds binnen moet zijn. De deadline van de laatste categorie 'theaters' is op 4 juni.

Het Kickstart Cultuurfonds maakt het sinds dinsdag ook voor particulieren mogelijk om geld te doneren aan het fonds. Iedereen die de cultuursector wil steunen, kan tot 1 juli doneren. DJ Edwin Evers gaf dinsdagochtend een cheque van 12.500 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel