Gemeenten gaan voor ruimere terrassen dit jaar

URK • Wo 31 maart 2021 | 6:08 • Woensdag 31 maart 2021 | 6:08

De gemeente Urk stelt vanaf 1 mei opnieuw eenrichtingsverkeer in langs de Oost- en Westhavenkade in het dorpscentrum. Op die manier kunnen de restaurants daar hun terrassen breder neerzetten. Vorig jaar kreeg de Urker horeca die mogelijkheid ook al. De terrassen mogen ruim opgesteld worden zodra dat binnen de landelijke maatregelen kan. Er worden geen leges in rekening gebracht.

Urk ontving vorige zomer hordes toeristen die vakantie in eigen land vierden. De terrassen zaten overvol en om voldoende afstand te kunnen houden, mochten de ondernemers stoelen en tafels tot aan de openbare weg zetten. Dat zorgde wel voor drukte omdat verkeer er in twee richtingen vlak langs moest rijden. Uiteindelijk werd er in september eenrichtingsverkeer ingesteld.

De manier hoe dat gedaan werd leidde overigens nog tot enige kritiek. Het verkeer mocht alleen in oostelijke richting over de kade rijden. Maar om op de kades te komen moest verkeer eerst het hele dorpscentrum doorkruisen. Dat zorgde voor krappe situaties voor met name vrachtwagens in het oude dorpscentrum.

De gemeente Urk heeft die kritiek ter harte genomen. De eenrichtingsroute loopt nu in westelijke richting, wat door de ondernemersvereniging als veel logischer wordt geacht. De ondernemers zouden overigens het liefste zien dat de kades tijdens de zomermaanden helemaal autoluw worden gemaakt.

Op dit stuk wordt tussen 1 mei en 1 november eenrichtingsverkeer ingesteld. Dit jaar dus van oost naar west.

Andere gemeenten staan ook ruime terrassen toe
Eerder deze maand werd al bekend dat Almere grotere terrassen toe zal staan. Dat zal ervoor zorgen dat de Grote Markt bijna vol kan komen te staan met stoelen en tafels. Ondernemers daar hopen dat de verruiming permanent wordt en dat de Grote Markt zich uiteindelijk kan gaan meten met het Vrijthof in Maastricht. Ook in Noordoostpolder geldt dit jaar een ruimhartig beleid. En ook Dronten heeft zich hier inmiddels bij aangesloten.

Zeewolde heeft vorig jaar afspraken gemaakt met horecaondernemers en deze gelden volgens een woordvoerder ook dit jaar. De uitbreiding van de Zeewolder terrassen werd toen goedgekeurd door boa's, politie en de Vereniging Centrumondernemers Zeewolde. En ook Lelystad laat de afspraken van vorig jaar doorlopen. Ook hier mochten en mogen ondernemers een aanvraag doen voor een groter terras.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel