NOP sprak met nieuwe burgemeester niet over problemen

NOORDOOSTPOLDER • Di 30 maart 2021 | 23:55 • Dinsdag 30 maart 2021 | 23:55

Tijdens de sollicitatiegesprekken met de toekomstig burgemeester van Noordoostpolder is níet gesproken over de bestuurlijke en politieke problemen van de afgelopen twee jaar. Dat zegt de voorzitter van de vertrouwenscommissie Toon van Steen. Dinsdagavond maakte Van Steen bekend dat de CDA-er Roger de Groot uit Zuidwolde als burgemeester wordt voorgedragen.

Tijdens de zoektocht naar een nieuwe burgemeester werd onder meer gezocht naar iemand die de verhoudingen binnen het gemeentehuis kan verbeteren. Ook stond in de profielschets dat de nieuwe bestuurder verbindend moet zijn, en de gemeenteraad kan stimuleren en ondersteunen.

Deze criteria vloeiden voort uit de gebeurtenissen van de afgelopen jaren. In 2019 stapte oud-burgemeester Harald Bouman plotseling op omdat er volgens eigen zeggen een te groot verschil van inzicht bestond met zijn directe werkomgeving over de manier waarop hij de gemeente wilde besturen.

In 2020 bleek uit een rapport van de rekenkamercommissie van Noordoostpolder bovendien dat de onderlinge verhoudingen binnen het gemeentehuis niet goed waren. De ambtenaren bleken de leiding te hebben, in plaats van het college van burgemeester en wethouders. De gemeenteraad was bovendien verzwakt en afwachtend.

Zowel het vertrek van Bouman als het rapport van de rekenkamercommissie heeft veel sporen nagelaten in de gemeente Noordoostpolder en tot felle discussies geleid. Waarnemend burgemeester Jan Westmaas kreeg van commissaris van de Koning Leen Verbeek de opdracht om de verhoudingen binnen het gemeentehuis weer te normaliseren.

De toekomstige burgemeester, zo is de bedoeling, moet dat werk voortzetten. Het is daarom opvallend dat er tijdens de gesprekken met Roger de Groot niet over de situatie van de afgelopen jaren is gepraat. Volgens voorzitter Toon van Steen van de vertrouwenscommissie was dat niet nodig, omdat De Groot zichzelf al goed had geïnformeerd over de gemeente.

De bedoeling is dat Roger de Groot nog deze zomer in de Noordoostpolder aan de slag gaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel